Dodenherdenking 4 mei 2021 Peel en Maas

Geplaatst op dinsdag 4 mei 2021

Voor de 2e keer op rij sta ik hier alleen om u toe te spreken bij deze bijzondere dodenherdenking. Maar dat ik alleen op deze plek sta, wil niet zeggen ik alleen sta in het herdenken.

Herdenken doen we namelijk in verbondenheid, waar we ook zijn. Dat geldt net zo goed voor de wethouders die kransen leggen voor allen die we herdenken bij oorlogs- en vredesmonumenten in Kessel, Baarlo, Maasbree en Meijel. In verbondenheid herdenken we. Op iets meer afstand van elkaar dan normaal.

Want we worden nog steeds beperkt door de omstandigheden. Beperkingen die vanzelfsprekend zijn, maar niet natuurlijk. Net zoals vrijheid. Vrijheid voelt heel natuurlijk, maar is niet vanzelfsprekend. Die vrijheid wordt nog dagelijks bevochten. En hoewel de Tweede Wereldoorlog of vredesmissies waaraan we als Nederland deelnemen misschien niet voelen als ‘jouw oorlog’, zij zorgden en zorgen wel voor jouw vrijheid. Gisteren, vandaag en morgen. Hier en nu.

Lees de volledige toespraak (PDF, 385.4 kB) van burgemeester Delissen- Van Tongerlo.