Kermisexploitanten betalen geen standgelden

Geplaatst op donderdag 18 maart 2021

Veel inwoners, verenigingen en ondernemers worden hard geraakt door de coronamaatregelen. In februari 2021 besloot het college van burgemeester en wethouders om diverse compensatiemaatregelen in te voeren, waaronder compensatie voor de horeca, toeristische ondernemers en sportverenigingen. Aanvullend daarop heeft het college nu ook besloten om kermisexploitanten tegemoet te komen.

Wethouder Paul Sanders: “De kermisexploitanten hebben het zwaar. In 2020 konden landelijk slechts 150 van de 1.500 kermissen doorgaan. Ondertussen lopen de kosten grotendeels door, bijvoorbeeld voor het onderhoud en de keuring van attracties en verzekeringen. Tegelijkertijd kunnen kermisexploitanten niet altijd gebruik maken van landelijke regelingen. De kermisbranche wordt dan ook hard getroffen door het coronavirus. Daarom hebben we als college besloten om dit jaar geen standgelden in rekening te brengen. Verder is het nu vooral hopen dat de kermissen – op een veilige en verantwoorde manier – door kunnen gaan. Later dit jaar zijn meer mensen gevaccineerd en biedt dit hopelijk meer mogelijkheden.”

Doorgaan kermissen afhankelijk van landelijke maatregelen

Per kermis wordt bekeken of deze door kan gaan en onder welke voorwaarden. De gemeente Peel en Maas is hierbij afhankelijk van de landelijk geldende coronamaatregelen. Deze maatregelen zijn leidend en daar heeft de gemeente naar te handelen. Voor de kermissen die doorgaan, hoeven de kermisexploitanten dus geen standgelden te betalen. Alleen de stroomkosten worden in rekening gebracht. Eerder al besloot het college om de verpachtingsperiode met een jaar te verlengen, tot en met 2023.

Financiële regelingen

Inwoners, verenigingen en ondernemers die de gevolgen ondervinden van de coronamaatregelen kunnen een beroep doen op financiële regelingen van het rijk, zoals NOW, TVL of Tozo. Daarnaast zijn er dus lokale compensatiemaatregelen ingevoerd en is er een Steunfonds corona voor stichtingen en verenigingen opgezet.