Bevolkingsonderzoek borstkanker in Panningen

Geplaatst op maandag 1 maart 2021

Vanaf medio maart 2021 staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Panningen. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen.

Een op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Onderzoekscentrum in Kessel

Vrouwen uit Panningen met de postcodes 5981, 5984, 5985, 5986, 5987 en 5988 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van medio maart tot eind mei 2021 te vinden op het parkeerterrein aan het Wilhelminaplein tegenover het gemeentehuis in Panningen.

De volgende standplaats van het mobiele onderzoekscentrum is Reuver. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Panningen 86,1 %. Dit betekent dat er 2.958 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 97 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Uitnodiging komt tijdelijk later

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere 2 jaar uitnodigen.

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Vragen

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek kunt u de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Zuid bellen. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur via telefoonnummer 088 00 01 340.

Meer informatie vindt u ook op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland.