Bevolkingsonderzoek borstkanker in Meijel

Geplaatst op vrijdag 26 februari 2021

Vanaf eind februari/begin maart 2021 staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Meijel. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen.

Een op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Onderzoekscentrum in Meijel

Vrouwen uit Meijel met de postcode 5768 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van eind februari/begin maart 2021 tot medio maart 2021 te vinden op het plein naast Alexanderhof, tegenover het Alexanderplein. De volgende standplaats van het mobiele onderzoekscentrum is Panningen.

Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Meijel 85,3%. Dit betekent dat er 906 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 15 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Uitnodiging komt tijdelijk later

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere 2 jaar uitnodigen.

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Vragen

De informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur via telefoonnummer 088 00 01 388.

Meer informatie vindt u ook op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland.