Ik Pas: Zet je alcoholgebruik in januari op pauze

Geplaatst op dinsdag 22 december 2020

In 2021 zetten verschillende inwoners uit Noord- en Midden-Limburg hun alcoholgebruik weer op pauze. Doe mee met IkPas en laat de alcohol staan.

Door uw alcoholgebruik tijdelijk te pauzeren wordt u bewuster in het maken van een keuze om wel of geen alcohol te drinken. Veel deelnemers van IkPas ervaren naast het structureel minder drinken van alcohol ook positieve lichamelijke veranderingen; ze voelen zich fitter en scherper, slapen beter, vallen af en hebben een betere huid. 

Meedoen

Iedereen die mee wil doen en de voordelen zelf wil ervaren kan zich inschrijven voor IkPas 2021. Bij inschrijving is er de mogelijkheid om een account aan te maken bij IkPas voor een eigen gepersonaliseerde IkPas-omgeving. Daarin vind je en eigen IkPas-coach en tips/advies gebaseerd op jouw situatie.

Doorbreek patronen

GGD Limburg-Noord en Vincent van Gogh ondersteunen de landelijke IkPas-campagne en hopen dat deelnemers op de langere termijn minder alcohol drinken. Gonnie Staaks, adviseur publieke gezondheid GGD Limburg-Noord, beveelt iedereen aan om mee te doen: '' Door tijdelijk geen alcohol te drinken merkt u welke rol alcohol (vaak onbewust) in uw leven speelt. Door mee te doen met IkPas doorbreekt u vastgeroeste patronen en is alcohol niet meer zo vanzelfsprekend. 64% van de deelnemers geeft na IkPas zelfs aan beter ‘nee’ te kunnen zeggen tegen alcohol.’

30 of 40 dagen

IkPas is 2 keer per jaar. Er is een 30 dagen variant en een 40 dagen variant. Het staat iedereen vrij om te kiezen welke pauzeperiode het beste uitkomt. De 30 dagen actie is bijna 1 maand en begint op 1 januari 2021. De actie loopt dan tot en met 30 januari. De 40 dagen actie is van aswoensdag tot en met de zondag voor Pasen, tijdens de traditionele vastenperiode tussen carnaval en Pasen. Dit jaar is dat van woensdag 17 februari 2021 tot en met zondag 28 maart 2021.

IkPas is een jaarlijks terugkerende actie, die wordt georganiseerd door Stichting Positieve Leefstijl met ondersteuning van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.