Start bestrijding eikenprocessierupsen

Geplaatst op vrijdag 10 april 2020

Rond 13 april 2020 start de bestrijding van de eikenprocessierups in Peel en Maas. De rups moet bestreden worden voordat deze zijn brandhaartjes krijgt. Om te kunnen bestrijden moet de eikenboom wel voldoende blad hebben. Herman Vaessen gaat in deelgebieden aan de slag met de bestrijding.

Wanneer en waar?

De bestrijding is verdeeld in gebieden. In parken, bossen en op onverharde wegen bestrijden we niet. Omdat er een groot gebied in korte tijd moet worden gedaan, werkt Herman Vaessen ook in de avonden en weekenden.

Hoe bestrijden we de processierups?

We bestrijden de rups met het biologisch spuitmiddel XenTari Dit middel vormt geen risico voor mens en dier. Een spuitkanon spuit het middel in de bomen. Als ze bij u in de buurt bezig zijn met de bestrijding adviseren wij om de ramen dicht te doen.

Eigen bomen met processierupsen

Eikenbomen in uw eigen tuin moet u zelf laten bestrijden. Hiervoor kunt u contact opnemen met Herman Vaessen Hoveniersbedrijf via 077 465 1708 of via e-mail.             

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, die haar eitjes in de toppen van eikenbomen legt. Daar overwinteren de eitjes en eind april of begin mei komt de rups langzaam te voorschijn. Tussen mei en juni krijgt de rups zijn brandharen. Juist deze brandharen zorgen voor overlast zoals pijnlijke jeuk, huiduitslag, pijnlijke ogen of geïrriteerde luchtwegen.