Changes to Town Hall services

Zugang zum Gemeindehaus

Zmiany w funkcjonowaniu Urzędu Gminy

Changes to Town Hall services in Arabic

Aangepaste dienstverlening Huis van de Gemeente

Waarvoor zijn de gratis Peel en Maas afvalzakken

Geplaatst op maandag 10 februari 2020

Voor de afvalinzameling kunt u bij de afhaalpunten gratis afvalzakken halen. Peel en Maas heeft 3 soorten afvalzakken voor verschillend afval. Om deze op de juiste manier te gebruiken, zetten wij dit nog eens op een rij.

  • Witte afvalzak voor luiers en incontinentiemateriaal: deze zakken zijn alleen voor inwoners die luiers of incontinentiemateriaal apart inzamelen. In elke kern is minimaal één inzamelpunt voor luiers.
  • Grijze restafvalzak: deze zakken zijn voor iedereen maar alléén bestemd voor restafval.
  • Doorzichtige PMD-afvalzak: deze zakken zijn alléén voor inwoners die in een appartement of hoogbouw wonen. Zij hebben geen grijze PMD-container en gebruiken in plaats daarvan PMD-zakken. 

Zakken mogen maximaal 5 kilo wegen.

Niet iedereen gebruikt de afvalzakken op de juiste manier. Vaak vinden we grijze restafvalzakken, PMD-afvalzakken of andere niet doorzichtige zakken in de PMD-containers. De afvalzakken worden gratis verstrekt en dat kan alleen als deze op de juiste manier en alléén voor de afvalinzameling worden gebruikt. 

Grote afvalzak in container

Soms worden grote containerzakken gebruikt door bewoners. Dat mag, maar dan moet wel de zak vooraf los van de rand worden gemaakt. In de gft-container mag u alleen maar composteerbare zakken gebruiken. Grote containerzakken en composteerbare zakken verstrekken wij niet.

Controle PMD-inzameling en gebruik PMD zakken 

U mag Plastic, Metaal en Drinkverpakking (PMD) los of in een doorzichtige zak in de container aanbieden. PMD in grijze en/of zwarte zakken worden door het bedrijf dat PMD sorteert afgekeurd, omdat niet te zien is wat er in de zakken zit. Ook zit vaak afval in de PMD-container dat er niet in mag. Afkeur van PMD betekent dat dit afval alsnog bij het restafval komt, dit is slecht voor het milieu en brengt onnodig hogere kosten met zich mee. 

Wat is PMD

  • Plastic verpakkingen: plastic tassen, plastic folie, plastic verpakkingen van bijvoorbeeld vleeswaren, kaas, boter, tubes van tandpasta. Flacons van wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en shampoo, plantenpotten.
  • Metaal (blik): drankblikjes, conservenblikken, spuitbussen, metalen deksels van potjes, kroonkurken, aluminium bakjes, schroefdoppen.
  • Drankpakken: kartonnen verpakkingen van bijvoorbeeld vruchtensap, zuivel (melk, yoghurt) of gezeefde tomaten, kartonnen flacons van vloeibare wasmiddelen.

Wat is géén PMD

  • Verpakkingen met inhoud, chipszakken, samengestelde verpakkingen (bijvoorbeeld medicijnstrips met aluminium) en piepschuim zijn geen PMD. Dat hoort in de restafvalzak.
  • Hard plastic zoals speelgoed hoort bij restafval.
  • Groot materiaal, bijvoorbeeld tuinstoelen, kunt u gratis wegbrengen naar het milieupark.

Heel veel inwoners scheiden hun afval op een goede manier, dankjewel daarvoor!