Dijkknoop van Tajiri komt terug in Baarlo

Geplaatst op woensdag 20 november 2019

Eind 2017 is de Dijkknoop van Tajiri over de Vergelt in Baarlo onherstelbaar beschadigd geraakt door een aanrijding. Na een zorgvuldige onderzoeksperiode door de verzekeraar en gemeente én vaststelling van het definitieve schadebedrag is besloten om postuum een nieuwe Dijkknoop te gieten. Het kunstwerk wordt op dezelfde plek, over de Vergelt, terug geplaatst.

Kunstenwerken Shinkichi Tajiri Geraedts IJzergieterij uit Baarlo heeft tussen 1992 en 1997 de kunstwerken van kunstenaar Shinkichi Tajiri gegoten, waaronder ook de Dijkknoop. In 1997 is de Dijkknoop op de dijk ter hoogte van Vergelt geplaatst. Kunstenaar Shinkichi Tajiri is in 2009 overleden.

Postuum gieten

In goed overleg met de familie Tajiri heeft Geraedts IJzergieterij de opdracht gekregen om met de originele mal de Dijkknoop postuum te gieten. Postuum gieten betekent in dit geval dat er na de dood van de kunstenaar een ‘nieuw’ kunstwerk wordt gemaakt. De kwaliteit van het nieuwe werk wordt tijdens het vervaardigingsproces door de erfgenamen bewaakt. Het opnieuw maken van de Dijkknoop moet gezien worden als een zeer unieke samenwerking waarin het ambachtsvak van de partijen spreekt.

Knopendorp Baarlo

De in totaal zeven ‘knopen’ van Tajiri staan voor Baarlo als het knooppunt tussen Noord- en Midden-Limburg. Ook symboliseren zij de band die bestaat tussen Tajiri en Baarlo. De knopen vormen een ‘Knopen-wandelroute’ en Baarlo kreeg de bijnaam ‘Knopendorp’. De Dijkknoop is de grande finale van de route. In het dorp wordt dit kunstwerk dan ook gemist.