Vesting en Belfort Vossenberg Meijel

Geplaatst op donderdag 31 oktober 2019

Dorpsoverleg Meijel kwam in 2017 met het initiatief om de Vossenberg in Meijel nieuw leven in te blazen. De uitvoerders werken hard om alles op 17 november 2019 gereed te hebben. Dat is de dag dat Meijel precies 75 jaar geleden werd bevrijd.

Het project

  • De aanwezige kazematten worden in originele staat teruggebracht,
  • Delen van de zeven loopgraven en verbindingen worden teruggebracht
  • Er komt een 25 meter hoge Belfort (uitkijktoren)

Wij hebben grote bewondering voor de inzet van de leden van de werkgroep die dit voor elkaar hebben gekregen. Als gemeente stimuleren en ondersteunen wij graag initiatieven van inwoners die bijdragen aan het goede leven in Peel en Maas. Dit project is daar een prachtig voorbeeld van.

Als gemeente dragen wij €70.000 bij aan dit project. Dat doen wij graag, omdat het plan bijdraagt aan de versterking van de dagrecreatie in onze gemeente en regio.

  
De Vossenberg

De Vossenberg toont een stukje militaire geschiedenis en is benoemd tot Rijksmonument. Het complex maakt onderdeel uit van de Peel-Raamstelling, die in 1939 werd aangelegd als verdedigingslinie in verband met de oorlogsdreiging vanuit Duitsland. De linie liep van Grave, via De Rips, Griendtsveen, Helenaveen, Meijel en Nederweert tot de Belgische grens.

Op de Vossenberg liggen 7 kazematten. Dit zijn verdedigingswerken en zijn redelijk goed bewaard gebleven. Ook nu nog zijn de kazematten te bekijken. De kazematten liggen aan de rand van het natuurgebied.