Intentieverklaring Peel en Maas voor UNESCO status Peelrand

Geplaatst op dinsdag 28 mei 2019

De Peelrandbreuk is een bijzondere breuklijn die via Roermond, Meijel, Liessel, Deurne, Bakel, Gemert, Boekel en Uden naar Heesch loopt. Om het bijzondere karakter van deze omgeving meer tot uitdrukking te laten komen is de ambitie opgepakt om het gebied te ontwikkelen tot UNESCO Geopark Peelhorst.

Tijdens een symposium op 22 mei 2019 bij Natuurpoort De Peel in Deurne, hebben 2 Provincies, 2 Waterschappen en 10 gemeenten hun handtekening gezet om de samenwerking te bekrachtigen in een samenwerkingsconvenant.

Limburg haakt aan

De Peelrandbreuk, die Brabant en Limburg vanuit onze diepste bodem verbindt, biedt volop kansen om met elkaar de verbinding op te zoeken, kansen te benutten en het gebied op de kaart te zetten.

Ondertekening convenant en intentieverklaring

Onder leiding van bestuurlijk voorzitter burgemeester Marieke Moorman, werd tijdens het symposium de samenwerking tussen bestaande en nieuwe partijen bekrachtigd. De partijen die in 2016 al een intentieverklaring ondertekenden (gemeenten Bernheze, Uden, Landerd, Boekel, Gemert-Bakel, Deurne, provincie Noord-Brabant en waterschap Aa en Maas)  hebben de samenwerking geformaliseerd met een samenwerkingsconvenant.

De nieuwe partijen, de gemeenten Mill en St. Hubert, Oss, Peel en Maas en Leudal, de provincie Limburg en waterschap Limburg hebben een intentieverklaring ondertekend, met het voornemen om binnen een jaar te bepalen of ze zich willen aansluiten bij de bestaande samenwerking en ze zich mede zullen inzetten om de Unesco status voor het gebied te verkrijgen.

Met het tekenen van het convenant wordt een belangrijke stap gezet. Hierin worden de mensen en middelen geregeld om op een professionele en toegewijde manier door te pakken om de Unesco Geopark status te krijgen.

Kijk voor meer informatie op de website Geopark Peelhorst.