Bestrijding eikenprocessierupsen

Geplaatst op dinsdag 23 april 2019

Woensdag 24 april 2019 start de bestrijding van de processierups in Peel en Maas. De rups moet bestreden worden voordat deze zijn brandhaartjes krijgt. Herman Vaessen uit Maasbree gaat in deelgebieden aan de slag met de bestrijding.

Wat is een processierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes in de toppen van eikenbomen legt. Daar overwinteren de eitjes en eind april of begin mei komt de rups langzaam te voorschijn. Tussen mei en juni krijgt de rups zijn brandharen. Juist deze brandharen zorgen voor overlast zoals pijnlijke jeuk, huiduitslag, pijnlijke ogen of geïrriteerde luchtwegen.

Wanneer en waar?

De bestrijding is verdeeld in gebieden. In parken, bossen en op onverharde wegen bestrijden we niet. Omdat er een groot gebied in korte tijd moet worden gedaan werkt Herman Vaessen ook in de avonden en weekenden.

Hoe bestrijden we de rups?

Bij de bestrijding wordt het biologisch middel XenTari gebruikt. Dit middel vormt geen risico voor mens en dier. Een spuitkanon spuit het middel in de bomen. Als ze bij u in de buurt bezig zijn met de bestrijding adviseren wij om de ramen even dicht te doen.

Eigen bomen met processierupsen?

Eikenbomen in uw eigen tuin kunt u voor eigen rekening laten bestrijden. Hiervoor kunt u contact opnemen met Herman Vaessen Hoveniersbedrijf via 077 465 1708 of via e- mail processierups@hermanvaessen.nl.

Meldingen en klachten

Voor meldingen en/of klachten, stuur een e-mail naar processierups@hermanvaessen.nl.

Eikenprocessierups