Natuurvriendelijke oever Kessel

Geplaatst op woensdag 3 april 2019

Rijkswaterstaat start met het natuurvriendelijk maken van 10 km Maasoever tussen Kessel en Alphen. De Maas is de afgelopen 150 jaar steeds meer op een kanaal gaan lijken. Er zijn stuwen gebouwd, oevers werden recht gemaakt en met stenen bekleed. Dit is nadelig voor het waterleven.

Tasbeek

In Kessel wordt de monding van de Tasbeek aangepakt. Het grof grind en oude prikkeldraad in de mondig wordt weggehaald en de bodem wordt verhoogd. Door deze verhoging kan Maaswater niet meer de Tasbeek instromen en het zand uit de Tasbeek blijft in de monding liggen. Zo ontstaat er weer een rijkere flora en fauna in de beek.

Kessel-Hout

Langs de gehele Maas worden ook de oevers natuurvriendelijker gemaakt. Aan de oever bij Kessel-Hout worden, over een lengte van 1 km, de stenen weggehaald. Er is dan weer ruimte voor afkalving en aanzanding. Met als resultaat: ondiep water en rivierstrandjes waar waterplanten, vissen en kleine waterbeestjes zich prima thuis voelen.

Meer weten?

Ontstenen Maasoever door Rijkswaterstaat