LLTB en gemeente Peel en Maas hand in hand tegen ondermijnende criminaliteit

Geplaatst op donderdag 28 maart 2019

Op 21 maart 2019 organiseerden de gemeente Peel en Maas en de LLTB samen een bijeenkomst over ondermijnende criminaliteit. Om te bespreken welke criminele activiteiten het leven van agrariërs beïnvloeden en wat hiertegen gedaan kan worden. Ruim vijftig aanwezigen waren bij deze bijeenkomst in het bedrijf van Neessen Aardbeienplanten & Aspergeplanten in Grashoek.

Ondermijnende criminaliteit

Burgers en ondernemers, ook het overgrote deel van de agrariërs, krijgen steeds meer last van criminele activiteiten. Drugslabs of wietplantages in een gehuurde schuur, gulle sponsoring van de voetbalclub met contant geld, een ongevraagde ‘beveiliger’ in een café, bedrijven zonder afnemers. Allemaal voorbeelden van ondermijning. Het effect is dat onder- en bovenwereld steeds meer met elkaar verweven raken en dat de grenzen tussen legaal en illegaal vervagen.

(H)erkenning

Ondermijning wordt de laatste jaren steeds beter onderkend, maar wat doen we eraan als samenleving? Inmiddels is duidelijk dat de politie en de gemeente dit niet alleen kunnen. Dus, wat kunnen we dan van elkaar verwachten? Hoe kunnen (agrarische) ondernemers bijdragen?  Wat hebben ze er zelf al aan gedaan? Hoe kan de gemeente beter aansluiten om de belangen van agrariërs mee te behartigen?

De bijeenkomst

Tijdens de avond werd duidelijk dat vooral een nauwe samenwerking tussen de ondernemers en de gemeente heel belangrijk is. Beide organisaties kwamen aan het woord, maar alle aandacht ging uit naar de ervaringsverhalen van de agrariërs. Vooral het melden van verdachte situaties is een groot aandachtspunt. Agrarische ondernemers beschikken vaak over waardevolle informatie die de overheid kan helpen in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Zo kunnen we samen een vuist maken tegen ondermijnende criminaliteit.

Verdiepingssessie met verschillende branches

Het symposium over ondermijning in 2018 vormde de aftrap in onze gezamenlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit. Na dit symposium zijn een aantal verdiepingssessies georganiseerd met verschillende branches. Voor meer informatie, neem contact op met jeroen.stempher@peelenmaas.nl.