Week van de veiligheid: Meldpunt ondermijning

Geplaatst op woensdag 10 oktober 2018

Wist u dat onze burgemeester Wilma Delissen de aanpak van ondermijnende criminaliteit tot speerpunt heeft benoemd?

Wat is ondermijnende criminaliteit?

Ondermijnende criminaliteit is een moeilijk begrip. Het zijn bijvoorbeeld bedrijven zonder klanten, maar met veel omzet, drugslabs of wietplantages in een legaal gehuurde schuur of pand, gulle sponsoring van de voetbalclub met contant geld, een ongevraagde ‘beveiliger’ in een café, het witwassen van zwart geld.

Het effect is dat onder- en bovenwereld steeds meer met elkaar verweven raken en dat de grenzen tussen legaal en illegaal vervagen. Dit is slechts een greep uit de vele verschijningsvormen van het veelkoppige monster dat ondermijning heet.

Samen werken

Het aanpakken van ondermijnende criminaliteit kunnen wij (politie, Openbaar Ministerie en gemeente) niet alleen. We werken intensief samen om deze strijd zo effectief mogelijk aan te pakken. Mogelijk heeft u onbewust waardevolle informatie die ons verder kan helpen in onze aanpak. Bewustzijn, alertheid en melden dus.

Waar kan ik op letten?

Weet u niet zeker weet of er sprake is van een verdachte situatie? Lees onze folder ondermijnende criminaliteit (PDF, 4.0 MB) over het herkennen van de signalen. Op de website van de Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC) en van de Politie vindt u ook meer informatie over de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.

Wat kunt u doen?

Vermoedt u een hennepkwekerij, xtc-lab of een andere verdachte/vreemde situatie? Vul dan het formulier 'Er is iets niet pluis' in. U kunt uw melding ook anoniem doorgegeven.

Mocht u twijfelen en graag een adviseur veiligheid spreken, bel dan met 077 306 66 66 en vraag naar een ‘adviseur openbare orde en veiligheid’. Of stuur een mail naar iserietsnietpluis@peelenmaas.nl.