Peel en Maas 10e Cittaslow gemeente van Nederland

Geplaatst op zaterdag 17 maart 2018

Op vrijdag 16 maart 2018 is de gemeente Peel en Maas verwelkomd tot het internationale netwerk van Cittaslow. Dit netwerk zet het goede leven centraal en is ontstaan vanuit de Slow Food beweging. De filosofie en uitgangspunten van Cittaslow passen uitstekend bij de kernwaarden van Peel en Maas en de slogan ‘Beleef de ruimte!’

Wat is Cittaslow?

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren.

In een Cittaslow gemeente kunnen inwoners en bezoekers op een plezierige, gastvrije manier en op een menselijk tempo genieten. Het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de leefomgeving is het allerbelangrijkst voor een Cittaslow gemeente. Met andere woorden: Cittaslow biedt een kader voor de toekomst met behoud van de historie.

De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië) waar vier burgemeesters besloten om het gedachtengoed van Slow Food en het goede leven te verweven in hun gemeentelijke bestuur en cultuur. Cittaslow is nu een netwerk van ruim 230 gemeenten verspreid over de hele wereld.

Waarom deelname aan Cittaslow?

Burgemeester Wilma Delissen: “We zijn heel blij en trots dat we als 10e gemeente in Nederland kunnen aansluiten bij dit netwerk. Het mooie is, dat onze kernkwaliteiten al overeenkomen met het gedachtegoed van Cittaslow. Het is een netwerk waarin we veel van elkaar kunnen leren”.

Hoe nu verder?

Samen met inwoners, verenigingen en ondernemers gaan we verder aan de slag om te bepalen hoe we het Cittaslow lidmaatschap verder vorm en inhoud kunnen geven.

Meer informatie over Cittaslow vindt u op de website www.cittaslow-nederland.nl en www.cittaslow.org.