P10 reikt prijs uit aan Naoberschap Witteveen

Geplaatst op woensdag 29 november 2017

Tijdens de wintersessie van de P10 - het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten – heeft het project Naoberschap uit Witteveen de Henk Aalderink-prijs gewonnen. De jury roemt het project vanwege de vindingrijkheid en het vermogen om burger, overheid en ondernemers van alle leeftijden te binden.

Project Naoberschap

De (vergrijzende) bevolking van het Drentse Witteveen blijft de wil houden om zelfstandig te zijn. Zo zorgden de inwoners van Witteveen ervoor dat de basisschool behouden bleef, realiseerden zij een Multi Functioneel Centrum en toverden ze het oude schoolplein om tot een bruisend dorpsplein. De voetbalclub traint en speelt samen met de club uit een naburig dorp.

Daarnaast heeft Witteveen ingezet op talenten in de gemeenschap. Alle inwoners van 18 jaar en ouder werden door twee vrijwilligers bezocht en gevraagd welke talenten zij wilden inzetten voor het dorp. Het is een groot succes. Inmiddels worden er hulpmiddelen aangeboden en voorziet Naoberkracht in huisbezoeken, gymnastiek voor senioren, reparaties, wandel-maatjes, een dorpsbibliotheek en een vervoersservice. Het doel: iedereen in Witteveen moet er -zolang hij of zij dat wil- kunnen blijven wonen.

Henk Aalderink-prijs

De Henk Aalderink-prijs is vernoemd naar de overleden oprichter van de P10. Op zijn initiatief bundelden de 16 grootste plattelandsgemeenten binnen de P10 hun krachten om zo een stevig plattelandsgeluid te kunnen laten horen in Den Haag. Het doel van de prijs is om aan heel Nederland te laten zien dat het platteland leeft, energie heeft, spannend is, vernieuwend is en geloof heeft in de toekomst.

De P10 is een samenwerkingsverband van zestien grote plattelandsgemeenten in Nederland - Aa en Hunze, Berkelland, Borger-Odoorn, Bronckhorst, Goeree-Overflakkee, Hof van Twente, Hollands Kroon, Hulst, Medemblik, Ooststellingwerf, Opsterland, Peel en Maas, Schouwen-Duiveland, Sluis, Tynaarlo en Westerveld.