De P10 zoekt vernieuwende projecten op het platteland

Geplaatst op donderdag 21 september 2017

Jaarlijks reikt P10 (het netwerk van grote plattelandsgemeenten waar onze gemeente lid van is) de Henk Aalderink-prijs uit. Deze prijs is in het leven geroepen om aan Nederland te laten zien wat er op het platteland allemaal gebeurt. Het bruist er namelijk van de energie, het is er spannend en er ontstaan vernieuwende initiatieven en ideeën. Dat is ontzettend mooi én ook hard nodig voor de toekomst.

Het meest spraakmakende leefbaarheidsproject of -initiatief voor het platteland van de toekomst van jonge en enthousiaste inwoners verenigingen of stichtingen, wint de prijs.

Voorwaarden

Uw project of initiatief is:

  • vernieuwend en realistisch en heeft het als doel de leefbaarheid te vergroten
  • een antwoord op de problemen waar we nu en in de komende jaren als platteland mee te maken hebben
  • gedreven door een groep samenwerkende en enthousiaste mensen
  • een oplossing voor een maatschappelijk vraagstuk en is het te kopiëren voor andere initiatiefnemers
  • een bijdrage aan de strategische doelstellingen van de P10

Voldoet uw project aan de bovengenoemde criteria, meld u dan aan voor de Henk Aalderink-prijs van 2017.

Aanmelden vóór 15 oktober 2017

Om kans te maken op de Henk Aalderink prijs, meld uw project of initiatief vóór 15 oktober 2017 aan via de website van P10 op de website van P10. Die prijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500,00 euro en publiciteit.

Aanmelden doet u door een filmpje van maximaal 3 minuten te maken. 

Daarnaast ontvangen we ook graag:

  • een omschrijving van het project
  • een overzicht van betrokken personen/partijen
  • wanneer het project of initiatief uitgevoerd werd en de status van het project.

Bekendmaking winnaar

Eind november 2017 maakt de jury bekend wie de winnaar van 2017 is. De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit de heer drs. H.J. Simons (oud-staatssecretaris), mevrouw prof. dr. ir. B. Bock (Bijzonder Hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord- Nederland en mevrouw G. Rooks (Wijnjewoude Energie Neutraal, winnaar Henk Aalderink-prijs 2015). De juryleden hebben natuurlijk binding met het platteland en de onderwerpen die daar van belang zijn.

Voorgaande prijswinnaars

Vorig jaar won Wijnjewoude Energie Neutraal de Henk Aalderink-prijs. Volgens de jury is dit project een spraakmakend voorbeeld voor het platteland van de toekomst. Bekijk het filmpje van WEN.

Wijzelf Zorgcoöperatie Achterhoek won de prijs in 2015. Het is een prachtig voorbeeld van een leefbaarheidsproject op het platteland. Bekijk het filmpje van Wijzelf.

P10 / Henk Aalderink

In 2008 richtte Henk Aalderink (destijds burgemeester van Bronckhorst) de P10 op, een vereniging van plattelandsgemeenten. Hij zei hier zelf over: “Wij gaan uit van eigen kracht, de stad heeft het platteland nodig en wij de stad. Een mooie stad en een mooi platteland. We willen vooral aandacht vragen voor de problemen die de dynamiek van het platteland óók veroorzaakt.”

Inmiddels zijn er 16 gemeenten uit verschillende provincies aangesloten bij de P10. Zij delen kennis en trekken gezamenlijk op richting overheden en gesprekspartners. Meer informatie over de P10 vindt u op www.p-10.nl.