Taxus Taxi in Peel en Maas

Geplaatst op woensdag 24 mei 2017

Stichting Taxus Taxi bestaat uit een klein, hecht team dat zich vol enthousiasme en betrokkenheid inzet om taxussnoeisel in te zamelen voor de wereldwijde strijd tegen kanker. Taxus Taxi is uitgegroeid tot een professionele en betrouwbare stichting en steeds meer gemeenten sluiten aan om een bijdrage te leveren.

Taxus taxi in Peel en Maas

Tot nu toe heeft de gemeente Peel en Maas in eigen beheer de gemeentelijke taxusknipsels ingezameld voor het goede doel. Vanaf  dit jaar sluit de gemeente Peel en Maas zich aan bij Taxus taxi en we hebben twee uitgiftepunten.

  • Milieupark - Industrieterrein 114 (zone 55) - Panningen
  • Gemeentewerf - J.F. Kennedylaan 212 - 5981 WX Panningen

U kunt vanaf 1 juni 2017 de opvangzeilen en de Taxus Taxi Tassen gratis afhalen. Met de Taxus Taxi Tassen wordt het knipsel schoon opgevangen en op een luchtige manier bewaard. U moet zelf de Taxus Taxi inschakelen voor het kosteloos ophalen van uw taxusknipsels.

Start van de inzameling

Vanaf 6 juni 2017 kunt u telefonisch of op de website www.taxustaxi.nl/afspraak een afspraak maken. De stichting haalt het snoeisel dan kosteloos binnen 24 uur bij u thuis op. Zolang er onvoldoende taxusknipsels zijn, gaat de stichting door met inzamelen. Laat u voorafgaand aan het snoeien altijd goed informeren of de stichting op dat moment nog actief is. Via www.taxustaxi.nl vindt u altijd de laatste informatie.

Hoe herken ik de bruikbare en de niet-bruikbare taxus?

De Taxus Baccata is geschikt voor het geneesmiddel Taxol. Deze taxussoort komt in ruim 80% van de tuinen voor. De blaadjes zitten als vlakke vogelveertjes aan weerszijden van de takjes.

De Taxus Hicksii  is niet geschikt om het geneesmiddel Taxol te maken. Deze taxussoort komt in slechts 20% van de tuinen voor. Kenmerk: de blaadjes steken alle richtingen uit en zitten rondom de takjes.
 

Knipvoorwaarden

Als u wilt deelnemen aan de inzamelactie dan moet u voorafgaand aan het snoeien op de hoogte zijn van de knipvoorwaarden. Deze voorwaarden zijn erg belangrijk omdat het snoeisel anders onbruikbaar is.

  • De stichting zamelt alleen eenjarige scheuten (maximaal 20-30 cm) van de Taxus Baccata in.
  • Het moet vrij zijn van takken, steen, zand en blad. Het opvangzeil en de Taxus Taxi Tas helpen hierbij.
  • Voorkom broei door een kuil in het midden van de gevulde tas te maken en druk het snoeisel niet aan. Tas t/m juli vullen tot maximaal de helft. Tas mag vanaf augustus volledig gevuld worden.
  • Maak direct na het snoeien een afspraak zodat het snoeisel altijd vers is. 

Opbrengst in 2016

Vorig jaar heeft de stichting Taxus Taxi 442.060 kilo taxusknipsel ingezameld. Hieruit kon de belangrijke basisgrondstof voor chemotherapieën gehaald worden. Goed voor in totaal 3.700 chemotherapieën. Ook dit jaar zet de stichting de schouders er weer onder en Peel en Maas doet nu ook mee.