Eikenprocessierups bestrijding

Geplaatst op vrijdag 7 april 2017

De bestrijding van de eikenprocessierups in Peel en Maas is in de periode van 1 mei tot en met 1 juni 2017. In verband met de korte bestrijdingsperiode wordt ook in de avonduren en weekenden gewerkt.

De aannemer probeert de overlast zoveel mogelijk te beperken. Het werk wordt uitgevoerd door Herman Vaessen Hoveniersbedrijf uit Maasbree.

Waar gaan we de bestrijding uitvoeren?

Kaart met de planning van de eikenprocessierupsbestrijding 2017 in Peel en Maas (PDF, 3.3 MB)

Er wordt niet bestreden in parkjes, onverharde wegen en bossen vanwege de bereikbaarheid, de noodzaak van deze locaties en de kosten.

Bestrijding

Ook dit jaar bestrijden we de rupsen op een milieuvriendelijke wijze met het biologisch middel XenTari (PDF, 222.9 kB). Hiermee kunnen we een preventieve bestrijding uitvoeren waardoor de overlast voor de bevolking grotendeels uit blijft. Om te voorkomen dat het middel tijdens het spuiten met een spuitkanon in huis komt, verzoeken wij u ramen en deuren tijdens de bestrijding te sluiten. De inzet van het spuitkanon kan wat geluidshinder veroorzaken.

Eigen bomen met processierupsen?

Als er eikenbomen in uw eigen tuin staan die bestreden moeten worden, dan kunt u voor eigen rekening ook terecht bij Herman Vaessen Hoveniersbedrijf. Telefoon 077-4651708, e-mail processierups@hermanvaessen.nl.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen heeft over de bestrijding van de rupsen, neem contact op met:

Wat is de processierups

Al vele jaren ondervinden we in Peel en Maas overlast van de eikenprocessierupsen. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren de eitjes en eind april/begin mei komt de rups te voorschijn. Na een aantal vervellingstadia is de rups in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgt de rups brandharen. Dit vindt plaats tussen eind mei en eind juni.In juli/augustus verpopt de rups zich tot een vlinder, waarna het vrouwtje haar eitjes legt in eikenbomen. Op deze manier komen er het volgend jaar weer nieuwe rupsen te voorschijn.

De haren van de processierups zijn de veroorzakers van de overlast. De larve is in het stadium van zijn larvebestaan bedekt met haren. Door contact kunnen er klachten ontstaan. Dit kan al na enkele uren na het contact. De klachten zijn pijnlijke jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of de luchtwegen.

Vermijd contact

Omdat er niet overal bestreden kan worden, is het mogelijk dat er op enkele bomen rupsen en/of nesten voorkomen. Probeer direct contact met de rupsen en de nesten te vermijden, nog beter is het om uit de buurt te blijven van eikenbomen met processierupsen en nesten.

Als u toch in contact bent gekomen met de rupsen en klachten krijgt, is het van belang te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Ga niet krabben of wrijven, maar spoel de huid of de ogen met veel water. De jeuk kan bestreden worden met een anti-jeuk middel, bijvoorbeeld met mentholhoudend poeder. Bij ernstige klachten neem contact op met de huisarts. In de meeste gevallen verdwijnen de verschijnselen echter vanzelf.