Ondernemen en horeca     

Deze pagina is bijgewerkt op 16 december 2020.

De gemeente Peel en Maas draagt ondernemers een warm hart toe. Ook in deze bijzondere tijd staat het Ondernemerscontact voor u klaar om vragen, ideeën en initiatieven te bespreken.

U kunt hiervoor contact opnemen met onze accountmanagers:

Steunmaatregelen

Het kabinet heeft een pakket met steunmaatregelen gemaakt met als doel om naast onze gezondheid ook onze banen en economie te beschermen en te steunen.

Informatie over steunmaatregelen die de gemeente verstrekt, staat op de themapagina Tozo regeling. Op deze pagina vindt u informatie over:

 • Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)
 • Hulp bij heroriëntatie
 • Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)
 • Besluit bijstandsverlening zelfstandigen Bbz

Verbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL Q4 2020)

Alle mkb-ondernemers die in het laatste kwartaal van 2020 direct of indirect geraakt worden door de diverse kabinetsmaatregelen om het coronavirus in te dammen, kunnen vanaf woensdag 25 november 2020 om 12.00 uur een aanvraag doen voor de verbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb, de zogenoemde TVL Q4 2020. Deze verbreding werd op 27 oktober 2020 aangekondigd als uitbreiding van het derde steunpakket. De regeling staat nu open voor alle sectoren en is aangevuld met een eenmalige subsidie voor verplicht gesloten eet- en drinkgelegenheden voor hun  gemaakte voorraad- en aanpassingskosten.

Bedrijven kunnen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de berekende vaste lasten en het omzetverlies een tegemoetkoming voor hun vaste lasten van oktober tot en met december 2020 krijgen tot een maximum van 90.000 euro. De eenmalige subsidie voor voorraad- en aanpassingskosten voor eet-en drinkgelegenheden bedraagt gemiddeld 2.500 euro. Aanvragen kan op de website van RVO.   

Werknemer met loonkostensubsidie

Als uw bedrijf in aanmerking komt voor de regeling Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW-regeling) en u heeft een werknemer met loonkostensubsidie in dienst, wordt deze subsidie doorbetaald.

Lokale belastingen ondernemers - BsGW

De gemeente en het Waterschap Limburg die samenwerken in de belastingsamenwerking BsGW hebben besloten om maatregelen in te voeren om ondernemers financieel te ontlasten of tenminste tijdelijk ruimte bieden. Kijk voor informatie op de website van BsGW.

Open en gesloten winkels tijdens de lockdown

De detailhandel is gesloten. Een aantal winkels is daarvan uitgezonderd.

 • locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening
 • levensmiddelenwinkels (eten en drinken)
 • warenmarkten voor levensmiddelen
 • apotheken
 • drogisterijen
 • dierenspeciaalzaken
 • audiciens en opticiens
 • tankstations
 • winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen
 • wasserijen en stomerijen
 • groothandels (business to business)
 • winkels buiten voor kerstbomen- en bloemenverkoop.

Levensmiddelenwinkels, drogisterijen en dierenspeciaalzaken

Sommige levensmiddelenwinkels, drogisterijen en dierenspeciaalzaken verkopen ook andere producten. Voor die winkels geldt dat het filiaal alleen open mag als hoofdzakelijk (meer dan 70% omzet vóór de lockdown van 15 december 2020) de volgende artikelen worden verkocht:

 • levensmiddelen: eten en drinken;
 • drogisterijartikelen: zelfhulpgeneesmiddelen, persoonlijke verzorgingsartikelen (exclusief cosmetica en parfums) en schoonmaakmiddelen;
 • diervoeding.

Het is niet toegestaan om het non-foodassortiment uit te breiden.

Functies bij winkels die open mogen blijven

 • servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten;
 • locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen.

Afhaal en bezorging

Winkels die moeten sluiten, mogen ook geen afhaalfunctie inrichten. Wel mogen zij hun producten bezorgen.

Afhalen is wel toegestaan bij:

 • doe-het-zelf-zaken, maar alleen op bestelling of reservering;
 • bibliotheken;
 • winkels voor diervoeding van hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren;
 • eet- en drinkgelegenheden en coffeeshops.

Toelichting op specifieke situaties

Buitenverkoop

Buitenverkoop is alleen toegestaan voor vergunningsplichtige (week)markten en voor kerstbomen- en bloemenverkoop. Op een (week)markt mogen alleen kramen voor levensmiddelen (eten en drinken) staan. Een oliebollenkraam verkoopt eten en mag bijvoorbeeld ook open blijven.

Doe-het-zelf-winkels

Denk bij aan doe-het-zelfwinkels aan winkels die voornamelijk gereedschap, hang- en sluitwerk, verf- en verfwaren verkopen, zoals bouwmarkten. Deze winkels zijn alleen open voor het afhalen van bestellingen. Reden voor deze uitzondering is dat ze producten verkopen die noodzakelijk zijn voor reparatiewerkzaamheden in en aan het huis.

Tuincentra

Tuincentra zijn gesloten. Kerstbomen- en bloemenverkoop buiten is wel toegestaan.

Meubelwinkels

Winkels die meubels, keukens, badkamers en andere benodigdheden voor het interieur verkopen zijn gesloten. Indien noodzakelijk is het mogelijk om thuis advies te krijgen hierover onder voorwaarden van bezoek thuis (afstand houden en max 2 personen per bezoek per dag).

Servicepunten voor pakketten en brieven

De verwachting is dat veel meer online besteld wordt. Om de drukte bij ophaal- en retourpunten te spreiden, kunnen servicepunten voor pakketten en brieven open blijven. Andere functies van een winkel mogen niet open. Een boekhandel mag bijvoorbeeld alleen open als servicepunt voor de pakketten en niet om tijdschriften en boeken te verkopen. Pakketjes die nog bij winkels liggen (en niet aangeboden zijn bij de postaanbieder) kunnen door de winkelier zelf bezorgd worden.

Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen

Locaties als fietsenzaken, autogarages, schoenmakers, sleutelmakers, locaties voor reparaties aan telefoons en alle andere locaties die reparatie en onderhoud verlenen van consumentenartikelen kunnen open blijven. Verkoop van artikelen is niet toegestaan.

Taskforce horeca

Het zijn nog steeds moeilijke tijden. Samen met de horecaondernemers willen we de opgelegde regels zo goed mogelijk invoeren en waar mogelijk verantwoord de ruimte bieden om te ondernemen. Daarom is de Taskforce horeca opgericht. Hierin denken ondernemers en de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland afdeling Peel en Maas samen na, hoe we dit voor iedereen zo goed mogelijk vorm kunnen geven.

Samenstelling Taskforce

In de Taskforce zitten medewerkers van de gemeente, centrummanager Jan Bouten en bestuursleden van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Peel en Maas, Rudy Gommans, Tommie Wilms en regiomanager KHN, Christel Nabuurs.

Maatregelen 

Alle eet- en drinkgelegenheden blijven gesloten. Afhalen blijft wel mogelijk. Na 20.00 uur geen verkoop en bezorging van alcohol.

Uitgezonderd zijn:

 • Hotels blijven geopend voor hotelgasten, maar
  • eet- en drinkgelegenheden en roomservice in het hotel zijn gesloten
  • zwembaden, wellness en sauna faciliteiten in het hotel zijn gesloten
  • personen hebben gereserveerd en er vindt voorafgaand een verificatie van hun gezondheid plaats.
 • Uitvaartcentra

Sportkantines blijven gesloten.

Horeca en evenementen, wat zijn de regels

Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:

 • Weekmarkten, alleen voor levensmiddelen
 • Wedstrijden (alleen topsport)
 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties

Vragen en contact

Op de website van Koninklijke Horeca Nederland staat veel informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen over de regels voor de horeca. Op de website van de Rijksoverheid zijn alle regels terug te vinden. Als u toch nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met Rudy Gommans of Dave Moorrees van de gemeente.

Of stuur een e-mail naar de Taskforce horeca.  

Landelijk en regionaal

Behalve bovenstaande lokale regelingen, zijn ook landelijke regelingen gestart. Download de landelijke maatregelen (PDF, 247.9 kB) of kijk op Rijksoverheid.nl.

Agrarische sector

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) komt de sierteeltsector, specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw en de fritesaardappelsector tegemoet voor geleden schade door de uitbraak van COVID-19. Download de aanvullende maatregelen voor de agrarische sector.

Coronaloket Kamer van Koophandel

Bij dit loket vindt u informatie die kan helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe u moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen.

Kijk op de website van de Kamer van Koophandel voor goede informatie. Het loket is ook telefonisch te bereiken via 0800 2117 (op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur). Let op: het is erg druk aan de telefoon.

Liof

Het LIOF biedt u een (actueel) overzicht van de maatregelen vanuit de overheid en vanuit LIOF. Kijk voor meer informatie op de website van het LIOF.

MKB Limburg

Op deze site staat informatie van verschillende brancheorganisaties, maar ook over andere thema’s zoals over veilig en gezond omgaan met COVID-19 op de werkvloer en loondoorbetaling tijdens de vergunningsperiode. Kijk voor meer informatie op de website van MKB Limburg.

NL Werkt Door

Op het platform NL Werkt Door kunnen werkgevers zich aanmelden die op zoek zijn naar personeel of andere bedrijven willen ondersteunen. Het doel van dit platform is om werkend Nederland zo goed mogelijk door de coronacrisis heen te helpen. Het betreft een samenwerking tussen UWV, werkgeversorganisaties, gemeenten, vakbonden en de landelijke overheid.

Ondernemersklankbord

Ondernemersklankbord begeleidt ondernemers in het MKB in elke bedrijfsfase. Kijk voor meer informatie op de website Ondernemersklankbord of stuur een e-mail naar het Ondernemersklankbord.

Mogelijkheden als werkgever bij (dreigende) financiële moeilijkheden van uw werknemer

Door ontslag, minder werk of andere redenen kan uw werknemer het financieel moeilijk hebben of gaan krijgen. Wanneer u dit merkt, heeft u als werkgever een aantal opties. U kunt als werkgever het volgende doen:

 • ga een open gesprek aan over de gevolgen van de financiële terugval in inkomen.
 • bedenk samen creatieve oplossingen.
 • geef informatie over mogelijke hulp die er te krijgen is.

Ga het gesprek aan

Zet de eerste stap om een open gesprek aan te gaan met uw werknemer. Zonder een oordeel te hebben over de situatie uw werknemer. Kenmerken van financiële problemen zijn bijvoorbeeld dat mensen hun post niet meer openen en hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Het is belangrijk om deze kenmerken te bespreken met uw werknemer als het contract is aangepast. Door een open gesprek kunt u belangrijk tekens opvangen over financiële problemen van uw werknemer.

Bedenk een creatieve oplossing

Soms is het mogelijk om samen een creatieve oplossing te bedenken voor de financiële situatie van uw werknemer. U kunt bijvoorbeeld uw werknemers uitwisselen met andere werkgevers. Er zijn werkgevers die het door de coronacrisis extra druk hebben gekregen. Uw werknemer kunt u inzetten bij deze werkgevers. Extra medewerkers zijn hier vaak hard nodig.

Vertel uw werknemer over mogelijke oplossingen

Over de duur van deze crisis valt nog niks te zeggen. Geld lenen bij andere organisaties of personen is daarom vaak niet de beste oplossing. Het is belangrijk dat u uw werknemers vertelt over mogelijke oplossingen en hulp. Hiermee kan u grote financiële problemen bij uw werknemers voorkomen. Er is online veel te vinden over hulp bij financiële problemen.

Uw werknemer kan ook bij de eigen gemeente hulp vragen bij geldzorgen.

Gemeentelijke schuldhulpverlening kan een optie zijn voor uw werknemer

Gemeentelijke schuldhulpverlening is er niet alleen voor een schuldsaneringstraject. De gemeentelijke schuldhulpverlening is er ook om mensen in een vroege fase te helpen bij financiële problemen. Hoe eerder uw werknemer hulp inroept, hoe makkelijker zij de achterstand kan oplossen.

Gemeentelijke schuldhulpverlening kost uw werknemer niks. U kunt uw werknemer doorsturen naar de schuldhulpverleners van hun eigen gemeente. Kijk voor meer informatie bij Hulp bij geldzorgen.

De schuldhulpverleners van de gemeente Peel en Maas zijn op maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 uur en 17.00 uur bereikbaar via 077 306 6666. Vraag naar een medewerker van schuldhulpverlening of stuur een e-mail naar Schuldhulpverlening

Bekijk ook:

Veelgestelde vragen