Gemeenschapshuis en dorpsontmoeting

Deze pagina is bijgewerkt op 18 november 2020

De exploitatiestichting,  beheerders, vrijwilligers en gebruikers zijn er samen verantwoordelijk voor dat het gebruik van het gemeenschapshuis volgens de actuele coronarichtlijnen verloopt.

De eigen maatregelen van de stichting met onder andere looproutes en hygiëne-maatregelen geven extra duidelijkheid. Bent u van plan om een gemeenschapshuis te bezoeken, dan geldt voor u een zeer belangrijke basisregel: heeft u verkoudheidsklachten of koorts, blijf dan thuis.

Actuele landelijke coronarichtlijnen voor gemeenschapshuizen

Bij bezoek aan een gemeenschapshuis is reservering, van tevoren of aan de deur, en een gezondheidscheck bij binnenkomst verplicht.
Zowel binnen als buiten maken bezoekers gebruik van een zitplaats en houden 1,5 meter afstand van elkaar. De grootte van de afzonderlijke binnenruimte in het gemeenschapshuis bepaalt hoeveel bezoekers er toegelaten kunnen worden. Dat zijn maximaal 30 personen, inclusief kinderen t/m 12 jaar, per zelfstandige binnenruimte. Er zitten maximaal 4 personen aan één tafel zitten; hierbij geldt een uitzondering voor huishoudens.
In het gemeenschapshuis is de horecaruimte (inclusief terras) gesloten voor alle horeca-activiteiten; de tap en bar zijn dus dicht!  Na een gehouden activiteit verlaten bezoekers het gemeenschapshuis. Het gemeenschapshuis mag voor de reguliere activiteiten geopend blijven tot uiterlijk 01.00 uur.
Voor de gemeenschapshuizen geldt het dringende advies om bezoekers te blijven registreren. Bezoekers worden gevraagd naar hun volledige naam, e-mailadres en telefoonnummer.
Het gemeenschapshuis vernietigt deze gegevens na 14 dagen.

Activiteiten in een gemeenschapshuis/gymzaal die mogen plaatsvinden

Reguliere of incidentele activiteiten van verenigingen, andere organisaties of groepen waaronder:

 • repetities van zangkoren  en blazers (fanfare/harmonie) onder nadere voorwaarden van de eigen brancheorganisatie.
 • Yoga, biljarten, kaarten, koersbal, dansen en andere sport- en beweegactiviteiten zònder publiek in groepjes van maximaal 4 personen vanaf 18 jaar (exclusief eventuele instructeur) met een maximum van 30 personen in één zelfstandige  ruimte. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:
  • de onderlinge afstand van 1,5 meter in de groepjes moeten altijd behouden blijven (géén onderling fysiek contact)
  • de groepjes van 4 personen mogen zich niet mengen tijdens de activiteit
  • er moet  een duidelijke en ruime afbakening zijn van de verschillende groepjes.
 • Sporten en bewegen door kinderen/ jongeren t/m 17 jaar in een zelfstandige ruimte/gymzaal in grotere groepen dan 4 personen tot maximaal 30 personen zònder toeschouwers. Zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. Ouders van de sportende kinderen zetten hun kind(eren) af bij de buitendeur en gaan niet mee naar binnen.

Activiteiten in een gemeenschapshuis/gymzaal die NIET mogen plaatsvinden

 • Evenementen en feestelijke activiteiten waarbij mensen samen komen, zoals optredens, voorstellingen, concerten, recepties.
 • Sportwedstrijden en sporttoernooien voor kinderen, jongeren en volwassenen.
 • Eetpunten.

Dragen van mondkapje

Bij binnenkomst, verplaatsingen naar bijvoorbeeld een andere ruimte of naar het toilet en bij het verlaten van het gemeenschapshuis / gymzaal, is er het dringende advies aan bezoekers vanaf 13 jaar een mondkapje te dragen. Vanaf 1 december 2020 is het dragen van mondkapjes verplicht  voor o.a. publiek-toegankelijke gebouwen waaronder gemeenschapshuizen en gymzalen.
Zittend aan een tafel en tijdens het sporten hoeft géén mondkapje te worden gedragen.

Contact met gemeenschapshuizen

Verenigingen en groepen die gebruik (willen) maken van een gemeenschapshuis, kunnen contact opnemen met het gemeenschapshuis. Bekijk ook de eigen website van het gemeenschapshuis voor contactgegevens en meer informatie.

Dorpsontmoeting

De dorpsontmoetingen mogen open. Ze bieden activiteiten gericht op ontmoeting. Het bestuur van de dorpsontmoeting in uw dorp beslist over de aard van de activiteiten en openingstijden. Dit kan per dorp verschillen. Neem contact op met de Dorpsontmoeting in uw kern als u hier vragen over heeft. Kijk voor de contactgegevens bij Dorpsontmoeting Peel en Maas.

Bekijk ook:

Veelgestelde vragen

Ouderenzorg en Wmo