Overlast van ongedierte

Heeft u overlast van van ongedierte zoals bijvoorbeeld ratten, muizen, marters of wespen? De gemeente kan u helpen. In sommige gevallen zorgen we voor de bestrijding van het ongedierte. In andere gevallen adviseren we alleen of verwijzen u door.

Ongedierte in de openbare ruimte kunt u via de melding ongedierte en beschermde diersoorten, altijd bij ons melden. Denk hierbij aan ongedierte als eikenprocessierups, luizen, ratten en muizen, bijen en vleermuizen.

Door een melding te maken kunnen wij u advies geven en helpen waar mogelijk. Een medewerker van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) komt bij u thuis langs om professioneel preventie- en bestrijdingsadvies te geven.

Melden overlast ongedierte

Muizen en ratten

Als u last heeft van muizen of ratten, kunt u dit altijd melden. Door een melding te maken kunnen wij u advies geven en waar mogelijk helpen. Ratten veroorzaken vaak schade en kunnen ziektes overdragen, bijvoorbeeld de ziekte van Weil. Daarom is het belangrijk zelf maatregelen te nemen om overlast te voorkomen.

Tips:

  • Plaats vangkooien of vallen (draag handschoenen om besmetting te voorkomen).
  • Dicht kieren af die groter dan 0,5 cm worden.
  • Maak uw schuur of garage regelmatig schoon en ruim deze op. 
  • Plaats geen afval of etensresten in zakken in uw tuin. Bewaar afval in goed afsluitbare containers of afvalbakken.
  • Contact opnemen met een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf
  • Volg een bedrijfsopleiding knaagdierbeheersing om ongedierte te bestrijden op uw eigen (agrarisch) bedrijf. Kijk voor meer informatie en het volledige aanbod bedrijfsopleidingen op de website van Citaverde.
  • Ziet u een muskusrat (watterrat), neem contact op met Waterschap Peel en Maasvallei telefoonnummer 077 389 1111.

Al deze maatregelen hebben zin als u ze ook samen met uw buurtgenoten neemt. Spreek elkaar er dus op aan wanneer er iets niet goed gaat.

Bijen en hommels

Bijen of hommels kunt u melden bij de gemeente als het nest zich in de openbare ruimte bevindt en een gevaar vormt. Bevindt het nest zich in of rondom uw eigen huis, schakel dan zelf een ongediertebestrijder in. De imkervereniging verwijderd ook nesten. U vindt een imker bij u in de buurt via de website voor bijenhouders.

Wespen

Neem zelf contact op met een ongediertebestrijdingsbedrijf als het wespennest zich in of rondom uw huis bevindt. Meld een wespennest bij de gemeente, als het wespennest zich in de openbare ruimte bevindt en een gevaar vormt.

Eikenprocessierups

Overlast van de eikenprocessierups meldt u bij de gemeente, ook als ze zich op uw eigen terrein bevinden. De eikenprocessierups wordt bestreden met een biologisch middel. Wij houden bij waar de rupsen zitten zodat we op tijd, en zo gericht mogelijk kunnen bestrijden. Plekken waar mensen het meest gevaar lopen (zoals scholen, drukke plekken) zijn het eerst aan de beurt. Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups op de website van de Rijksoverheid.

Buxusmot

De rups van de buxusmot komt alleen voor op de buxus. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de 10 graden komt, worden de rupsen actief en eten ze de buxus op. Wees er snel bij om ze te bestrijden. De buxusmot plant zich meerdere keren per jaar voort en overwintert als jonge rups. Kijk op de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit wat u zelf tegen de buxusmot kunt doen. 

Luizen

Vooral lindebomen en esdoorns hebben last van luizen. Ziet u bomen met luizen, meldt dit bij de gemeente. 

Vleermuizen

Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Overlast van vleermuizen kunt u melden bij het gemeentelijk meldpunt, via Arno Linssen telefoonnummer 077 306 6666. Wij nemen contact op met een vleermuismedewerker die aan huis de melding komt afhandelen. Het bezoek van een vleermuiswerker is gratis.

Vogels

Alle vogels zijn in Nederland wettelijk beschermd door de Wet natuurbescherming.  

Het KAD is het landelijke kenniscentrum voor dierplaagbeheersing en milieubescherming. Op deze website vindt u meer informatie over ongedierte. Kijk op www.kad.nl, of bel via telefoonnummer 0317 419 660.