Changes to Town Hall services

Zugang zum Gemeindehaus

Zmiany w funkcjonowaniu Urzędu Gminy

Changes to Town Hall services in Arabic

Aangepaste dienstverlening Huis van de Gemeente

Duurzaam wonen

Energie besparen is goed voor het klimaat en uw beurs. Wek uw eigen stroom op met zonnepanelen of isoleer uw huis. Wilt u ook duurzame keuzes maken voor uw huis? Wij helpen u graag op weg. Kijk op de website Iedereen doet wat. Hier staat veel informatie over de mogelijkheden om uw huis duurzamer te maken.

Wat kunt u doen?

U kunt heel veel doen maar waar kunt u beginnen?  Dat is een vraag die veel mensen hebben. Er zijn verschillende manieren om energie te besparen, van groot tot klein. U moet wel eerst weten wat de mogelijkheden zijn voor uw huis.

Stap 1: Wensen en mogelijkheden

Maak eerst een lijst met wensen en mogelijkheden. Er zijn verschillende websites die u helpen om een overzicht te maken. Op de website Verbeterjehuis ziet u binnen 2 minuten wat de mogelijkheden zijn om energie te besparen. Vul de gegevens van uw huis in, het energieverbruik en de energieprijs die u nu betaalt.

Een persoonlijk advies kan ook

Zoek dan een adviseur of een bedrijf dat u helpt. In Peel en Maas zijn een aantal bedrijven die een persoonlijk advies geven voor uw huis. Zo’n advies kost geld. Soms kunt u voor een persoonlijk advies door een goedgekeurd bedrijf subsidie krijgen. Kijk voor de subsidiemogelijkheden op Subsidie Energie besparing en Eigen huis.

Bedrijven die u helpen en adviseren zijn bijvoorbeeld:

U heeft nu een goed beeld bij de mogelijkheden.

Stap 2: Zorg dat u geld heeft

De wensenlijst is compleet en de eerste plannen liggen klaar. Om te starten heeft u natuurlijk geld nodig. Er zijn 3 mogelijkheden.

1. Eigen geld gebruiken

Als u voldoende geld heeft, kunt u snel aan de slag met de plannen. Uw energierekening wordt lager dus eigen geld gebruiken is altijd een goede keuze. Controleer of er subsidiemogelijkheden zijn, want dat is mooi meegenomen.

2. Subsidie aanvragen

Er zijn verschillende mogelijkheden om subsidie aan te vragen. Een overzicht van subsidiemogelijkheden vindt u op de website Energiesubsidiewijzer. Plaatst u zonnepanelen, dan kunt u de btw terugkrijgen via de Belastingdienst. Bent u huurder, neem dan altijd contact op met uw verhuurder voordat u maatregelen gaat nemen.

3. Geld lenen

Heeft u meer geld nodig, dan kan geld lenen een mogelijkheid zijn. Een overzicht van mogelijkheden om te lenen bij banken en overheid vindt u op de website Energiesubsidiewijzer. Vanaf 1 januari 2021 kunt u ook geld lenen uit het warmtefonds van de Rijksoverheid.

Stap 4: Energie besparen

Een energiezuiniger huis is een warmer huis en de energierekening is lager. Om energie te besparen moet u vaak wel nog wat administratieve dingen regelen.

Bijvoorbeeld:

  • Verlaag het maandelijks bedrag dat u betaalt aan de energieleverancier.
  • Trek bij de aangifte inkomstenbelasting de kosten af die u mag aftrekken.

Vertel anderen over je succes. Hoe meer mensen aan de slag gaan met duurzame keuzes hoe beter voor het milieu en de beurs.