Duurzaam wonen

In Peel en Maas werken we aan een duurzame samenleving. Dat is belangrijk, want Peel en Maas wil een gemeente zijn waar mensen graag, gezond, veilig en prettig wonen, werken, verblijven en recreëren. Niet alleen nu, maar zeker ook in de toekomst.

We hebben in Nederland met elkaar afgesproken dat we woningen en gebouwen voor 2050 aardgasvrij willen maken. Dit is een flinke opgave. We willen dit doel samen met u bereiken. Want in Peel en Maas is ons motto 'beleef samen duurzaamheid'.

Subsidies en leningen

Om u te ondersteunen bij het verduurzamen van uw woning, zijn er subsidies beschikbaar van de Rijksoverheid. Meer informatie over de subsidies en de lening vindt u met de energiesubsidiewijzer op de website Verbeterjehuis.

In 2022 is de subsidie voor isoleren en een warmtepomp verhoogd naar 30%. Heeft u niet genoeg spaargeld om deze investering te doen, dan kunt u gebruik maken van de Energiebespaarlening. Dit is een speciale lening voor het verduurzamen van je huis. Met een lage rente en gunstige voorwaarden. Ook verenigingen van eigenaren (VVE’s) kunnen op deze website terecht voor informatie en subsidies.

Stap voor stap duurzaam wonen

Uitgangspunt is zo veel mogelijk energie besparen. Alle energie die we besparen, hoeven we niet op te wekken. En besparen is goed voor uw portemonnee, zeker met de stijgende energieprijzen. Dit begint door zuinig met energie om te gaan: snelle bespaartips. Op deze website vindt u kleine gemakkelijke acties die snel winst kunnen opleveren. Denk aan tips over verwarming zoals tochtstrips en radiatorfolie, maar ook over wassen, douchen en apparaten in huis.

Wilt u het groter aanpakken, dan kunt u uw huis verduurzamen.

  • Hoe kunt u in uw woning beginnen?
  • Wat kosten de verbeteringen en wat leveren ze op?
  • En hoeveel subsidie krijgt u?

Beantwoord de vragen over uw huis met de Verbetercheck op de website van Milieu Centraal, kies de verbeteringen en ontdek wat het u kost en oplevert. Minder energiekosten, meer comfort.

Een persoonlijk advies kan ook

Een adviseur of bedrijf kan u helpen om in beeld te brengen wat u kunt doen om energie te besparen of over te stappen op bijvoorbeeld een warmtepomp. U kunt hiervoor terecht bij de coöperatie Peel Energie. Zij kunnen u ook helpen met het vergelijken van offertes van verschillende bedrijven. Kijk voor informatie en contactgegevens op de website van Peel Energie

In Peel en Maas zijn er ook bedrijven die een persoonlijk advies geven voor uw huis. Zo’n advies kan in sommige gevallen geld kosten. Soms kunt u voor een persoonlijk advies door een goedgekeurd bedrijf subsidie krijgen. Ook zijn er in Peel en Maas initiatieven die u kunnen helpen.

Bedrijven en initiatieven die u helpen en adviseren zijn bijvoorbeeld:

Mist u een bedrijf? Meldt dit bij de gemeente Peel en Maas.

Transitievisie Warmte

In 2021 is een zogenoemde Transitievisie Warmte Peel en Maas vastgesteld door de gemeenteraad. Elke gemeente in Nederland heeft zo’n visie opgesteld. In deze warmtevisie is aangegeven hoe we voor 2050 woningen en gebouwen aardgasvrij kunnen maken.

Volgens de visie liggen er kansen voor een warmtenet in Panningen, omdat dit warmtenet gebruik kan maken van restwarmte van bedrijven in en om Panningen. WarmteKoude Panningen is een initiatief van de lokale energiecoöperatie Peel Energie en ontwikkelaar van warmteprojecten GroeneWarmte te Veghel. Deze twee partijen hebben een plan uitgewerkt om energiebesparing en duurzame bronnen in te zetten om woningen en gebouwen aardgasvrij te maken. Koeling is ook een onderdeel van het plan. Kijk voor actuele informatie over dit project op de website van Warmte-Koude Panningen. De gemeente waardeert dit initiatief en heeft op verzoek van de initiatiefnemers een subsidie aangevraagd voor een proeftuin Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Deze subsidiebijdrage van € 4 miljoen is toegekend. De initiatiefnemers gaan dit project nu verder uitwerken.

Inwoners van Grashoek, enkele bedrijven en onderwijsinstellingen willen samen een lokaal duurzaamheidsproject in het dorp opzetten met het Agroproject Grashoek. Meer informatie is te vinden op de website van duurzame energie Grashoek.

In de andere dorpen en het platteland van Peel en Maas zijn oplossingen per woning kansrijk. Denk hierbij aan een elektrische warmtepomp of een warmtepomp met ondersteuning van een cv-ketel. Met deze oplossingen heeft u als eigenaar van een woning of gebouw keuzevrijheid. U kunt zelf bepalen wanneer u overstapt naar bijvoorbeeld een warmtepomp en u kunt zelf kiezen welke u aanschaft. In Peel en Maas gaan we kijken of we u bij deze keuze kunnen helpen met collectieve inkoopacties van bijvoorbeeld warmtepompen.

Vertrekpunt voor een warmtenet of een oplossing per woning is altijd een goed geïsoleerde woning: minimaal energielabel B. Dit kunt u bereiken door goede isolatie en ventilatie om vervolgens de overstap te maken naar een warmtepomp of een andere oplossing. U hoeft deze stap niet in één keer te zetten. U kunt dit stap voor stap doen richting 2050. Isoleren kunt u op elk moment doen, maar u kunt het ook combineren met onderhoud of een verbouwing.

Bekijk ook: