Duurzaam wonen

Energie besparen is goed voor het klimaat en uw beurs. Wek uw eigen stroom op met zonnepanelen of isoleer uw huis. Wilt u ook duurzame keuzes maken voor uw huis? Wij helpen u graag op weg. Kijk op de website Iedereen doet wat. Hier staat veel informatie over de mogelijkheden om uw huis duurzamer te maken.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Kijk op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor welke maatregelen u subsidie kunt aanvragen.

Woningeigenaren     
De subsidie voor de aanschaf van duurzame warmte-installaties zoals warmtepompen en zonneboilers blijft bestaan. Ook de subsidie voor het nemen van energiebesparende isolatiemaatregelen blijft bestaan.

  • dakisolatie
  • gevelisolatie,
  • spouwmuurisolatie,
  • vloer- of bodemisolatie,
  • HR++ glas of triple-glas, waarbij triple-glas dient te worden gecombineerd met een nieuw isolerend kozijn.

Om in aanmerking te komen voor subsidie voor isolatie moeten minimaal twee verschillende typen isolatiemaatregelen worden genomen, of een combinatie van één type isolatiemaatregel met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op een warmtenet. Nieuw is dat woningeigenaren vanaf 2021 een tegemoetkoming kunnen krijgen voor de kosten die gemoeid zijn met een aansluiting op een warmtenet. 

MKB, woningcorporaties, scholen, sportverenigingen  
Voor MKB-bedrijven en andere zakelijke partijen met een kleinverbruikersaansluiting zoals woningcorporaties, scholen, sportverenigingen en theaters wordt de ISDE tijdelijk (de komende 3 jaar) uitgebreid met subsidie voor kleinschalige energieopwekking met zonnepanelen en windmolens.

Vereniging van Eigenaren (VVE)
VVE’s kunnen onder voorwaarden subsidie aanvragen voor een centrale aansluiting op een warmtenet en kunnen bovendien voor isolatiemaatregelen tot en met 2022 gebruik blijven maken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH).

Stappenplan 

U kunt heel veel doen maar waar kunt u beginnen? Dat is een vraag die veel mensen hebben. Er zijn verschillende manieren om energie te besparen, van groot tot klein. U moet wel eerst weten wat de mogelijkheden zijn voor uw huis.

Stap 1: Wensen en mogelijkheden

Maak eerst een lijst met wensen en mogelijkheden. Er zijn verschillende websites die u helpen om een overzicht te maken. Op de website Verbeterjehuis ziet u binnen 2 minuten wat de mogelijkheden zijn om energie te besparen. Vul de gegevens van uw huis in, het energieverbruik en de energieprijs die u nu betaalt.

Een persoonlijk advies kan ook

Zoek dan een adviseur of een bedrijf dat u helpt. In Peel en Maas zijn een aantal bedrijven die een persoonlijk advies geven voor uw huis. Zo’n advies kost geld. Soms kunt u voor een persoonlijk advies door een goedgekeurd bedrijf subsidie krijgen.

Bedrijven die u helpen en adviseren zijn bijvoorbeeld:

Stap 2: Zorg dat u geld heeft

De wensenlijst is compleet en de eerste plannen liggen klaar. Om te starten heeft u natuurlijk geld nodig. Er zijn 3 mogelijkheden.

1. Eigen geld gebruiken

Als u voldoende geld heeft, kunt u snel aan de slag met de plannen. Uw energierekening wordt lager dus eigen geld gebruiken is altijd een goede keuze. Controleer of er subsidiemogelijkheden zijn, want dat is mooi meegenomen.

2. Subsidie aanvragen

Er zijn verschillende mogelijkheden om subsidie aan te vragen. Een overzicht van subsidiemogelijkheden vindt u op de website Energiesubsidiewijzer. Plaatst u zonnepanelen, dan kunt u de btw terugkrijgen via de Belastingdienst. Bent u huurder, neem dan altijd contact op met uw verhuurder voordat u maatregelen gaat nemen.

3. Geld lenen

Heeft u meer geld nodig, dan kan geld lenen een mogelijkheid zijn. Een overzicht van mogelijkheden om te lenen bij banken en overheid vindt u op de website Energiesubsidiewijzer. 

Stap 4: Energie besparen

Een energiezuiniger huis is een warmer huis en de energierekening is lager. Om energie te besparen moet u vaak wel nog wat administratieve dingen regelen.

Bijvoorbeeld:

  • Verlaag het maandelijks bedrag dat u betaalt aan de energieleverancier.
  • Trek bij de aangifte inkomstenbelasting de kosten af die u mag aftrekken.

Vertel anderen over je succes. Hoe meer mensen aan de slag gaan met duurzame keuzes hoe beter voor het milieu en de beurs.

Bekijk ook: