Nieuws herontwikkeling VMBO Panningen

De VMBO-locatie ligt tegen het winkelhart van Panningen aan. Met veel voorzieningen in de buurt. Deze voormalige schoollocatie wordt de komende jaren omgevormd tot een woongebied.

26.11.2021 Nieuwe bouwpartners en stand van zaken

Bouwrijpwerkzaamheden

Op dit moment zijn de voorbereidingen om het terrein ‘bouwrijp’ te kunnen maken al ver gevorderd. De fysieke werkzaamheden zoals het aanleggen van ondergrondse voorzieningen (zoals riolering en nutsvoorzieningen) en bijvoorbeeld bouwwegen vinden in de komende periode plaats.

Tuinderskast

De tuinderskas is niet gesloopt. Dat is niet gebeurd omdat we vinden dat deze kas een waardevol element is en we nog steeds kansen zien om deze te behouden en te verfraaien. Zoals dit al vanaf het begin het idee was, staan we open voor (en spreken we ook al met) maatschappelijke initiatieven op deze bijzondere plek in het centrum.

Deelnemende bouwpartners

Het was al in een vroegtijdig stadium bekend dat Wonen Limburg sociale huurwoningen gaat realiseren in het project. Wat ook al lange tijd bekend was in het project - en wat inmiddels al fors is verbouwd en in een (prachtig!) nieuw jasje is gestoken -  is woonzorgcomplex Het Poelsplein. 

Nieuwe bouwpartners

Voor het realiseren van de overige woningen in het project heeft de gemeente een ‘offerte-uitvraag’ gedaan. Tot 1 oktober 2021 hebben partijen de kans gehad om een offerte uit te brengen voor onderstaande onderdelen.

 • Het realiseren van rijwoningen aan de Ariënsstraat.
 • Het realiseren van patiowoningen in de hoek Nijverheidsstraat/ Raadhuisstraat.
 • Het realiseren van woningen in de voormalige praktijklokalen.

Aan de voorkant hebben we helder gecommuniceerd wat wij verwachten van onze bouwpartners en op welke onderdelen de offertes beoordeeld zouden worden. Voorbeelden hiervan zijn planning, betaalbaarheid en geschiktheid voor de doelgroep. We zijn aangenaam verrast door de brede interesse en de kwaliteit van de ingestuurde offertes. Uiteindelijk hebben we per onderdeel een (voorlopige*) winnaar geselecteerd. Deze winnaars stellen zichzelf in onderstaande berichten aan u voor. Wij zijn erg blij dat wij deze partijen - en hun mooie plannen voor de VMBO – aan u mogen introduceren. Nu alle bouwpartners bekend zijn, is het totaalplaatje ook concreet. Er gaat een prachtige aanbod aan woningen voor diverse doelgroepen ontstaan.

*We hebben er alle vertrouwen in dat de plannen - zoals ze ook in deze berichten gepresenteerd worden - tot uitvoer gebracht gaan worden. En daarom zijn we ook open in de communicatie hierover. Formeel gezien moeten de puntjes wel nog op de spreekwoordelijke ‘i’ worden gezet en in een koopovereenkomst worden verankerd. Pas wanneer deze overeenkomsten getekend zijn, is daadwerkelijk definitief dat en wat partijen gaan realiseren.

Planning

In 2022 gaat u veel activiteit zien op de locatie. Alle bouwers gaan in de loop van het jaar aan de slag. In die periode gaan we ook met elkaar (nieuwe bewoners en omgeving) bekijken hoe het ontwerp van de openbare ruimte verder vormgegeven kan worden. Denk hierbij aan beplanting, maar ook aan verlichting of een plek voor de wandornamenten die we nog in bewaring hebben voor een mooie nieuwe plek.

Het woord aan de trotse wethouders

“Hier wordt een heel mooie mix van woningen gebouwd. Geschikt voor jong en oud en betaalbaar, precies waar veel behoefte aan is. Het betekent een mooie stap in de inhaalslag die we aan het maken zijn op de woningmarkt. Dankzij de gesprekken die we in de buurt hebben gevoerd, weten we dat er veel interesse is bij de buurtbewoners om naar een nieuwe, levensloopbestendige woning te verhuizen. Dat komt nu binnen handbereik in hun eigen, vertrouwde omgeving.

De verbouwing van het Poelsplein zet de toon voor de mooie omgeving die hier ontstaat, met veel ruimte voor groen en voor ontmoeting. We wensen de bewoners en medewerkers van het Poelsplein heel veel geluk op deze mooie plek!.”

Wethouders Anget Mestrom en Rob Wanten


26.11.2021 Het woord aan bouwpartner HVG Real Estate

Wij, als HVG Real Estate, zijn trots om bekend te maken dat we een mooie bijdrage mogen leveren aan de herontwikkeling van de VMBO-locatie in Panningen. Deze bijdrage is in de vorm van maar liefst 8 patiowoningen en 4 rijwoningen.

Kwaliteit, duurzaamheid en creativiteit

HVG Real Estate is een zelfstandige en onafhankelijke vastgoedontwikkelaar in Roermond. We staan garant voor kwaliteit, duurzaamheid en creativiteit. Ook beschikken we over gedetailleerde kennis en werken we samen met de beste specialisten, om een frisse blik op vastgoed te werpen.

We zijn gedreven om op nieuwe locaties betaalbare concepten te ontwikkelen, zoals ook bij dit project. Daarnaast worden onze woningen altijd volgens de laatst gestelde energienormen gebouwd en wordt er met duurzame materialen én natuur inclusieve toepassingen gewerkt. We selecteren onze aannemers aan de hand van hun ISO-certificering, kwaliteitsstandaarden en duurzame werkwijzen, wat resulteert in een verantwoorde ecologische voetafdruk.

HVG Real Estate hecht veel waarde aan de wensen van de toekomstige bewoners en de omgeving. Naast de vastgestelde eisen vanuit de gemeente, vinden we het belangrijk om de persoonlijke wensen van de bewoners en de omgeving mee te nemen in de ontwikkeling van de woningen.

Moderne, industriële en duurzame uitstraling

De woningen die gebouwd worden op de VMBO-locatie hebben een stoer en duurzaam karakter. Door het gebruik van zwarte materialen zijn de woningen voorzien van een moderne en industriële uitstraling, terwijl het gebruik van hout en de lichte kleur baksteen ervoor zorgt dat de woningen tegelijkertijd een duurzame uitstraling hebben. Bij deze woningen worden verschillende natuur inclusieve elementen toegepast. Denk hierbij aan nestkasten voor onder andere de gierzwaluw, vlinderhotels en Hedera gaashekwerken ter bevordering van de biodiversiteit in de omgeving. Daarnaast worden de woningen voorzien van zonnepanelen en het hemelwater wordt op eigen terrein geïnfiltreerd. Tot slot wordt een gebalanceerd ventilatiesysteem inclusief WTW en een warmtepomp met een zeer lage temperatuur vloerverwarming toegepast. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de woningen opgeleverd worden met energielabel A+++.

Ligging en indeling patio- en rijwoningen

De 8 patiowoningen worden gebouwd aan de Raadhuisstraat ten hoogte van de Nijverheidsstraat. De woningen beschikken over een ruime woonkamer met een open keuken. Ook de slaapkamer en de badkamer bevinden zich op de begane grond, alsook een inpandige berging. Dit zorgt ervoor dat de woningen een levensloopbestendig karakter hebben. De 1e verdieping is bereikbaar via een vaste trap en beschikt over een technische ruimte in combinatie met een extra ruimte, welke vrij in te delen is. Deze ruimte zou bijvoorbeeld een slaapkamer, hobbykamer, kantoorruimte of zelfs een slaapkamer in combinatie met een 2e badkamer kunnen zijn.

 

De 4 rijwoningen worden gebouwd aan de Doctor Ariënsstraat ten hoogte van de Sint Vincentiusstraat. Deze woningen zijn ingedeeld met een ruime woonkamer en een open keuken, die direct in verbinding staat met de achtertuin. Op de 1e verdieping zijn maar liefst 3 slaapkamers, een ruime badkamer en een berging, waarin de technische ruimte is. Tot slot is op de zolder een open opslagruimte.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op HVG Real Estate.


26.11.2021 Het woord aan bouwpartner Hebru Vastgoed

Hebru is een social firm. Wij kopen leegstaande gebouwen waar gemeenten de voorwaarde stellen dat de koper het pand decennia behoudt, ombouwt naar wonen én deze betaalbaar verhuurt. In Panningen is dit exact het geval: een leegstaand karakteristiek gebouw. Wij gaan de praktijklokalen op de VMBO locatie ombouwen (inpandig) naar woningen die we voor langer termijn verhuren. Tegen betaalbare huurprijzen. Daarbij behouden we de geweldige uitstraling van het gebouw.

Wat gaan we realiseren

We gaan in totaal 13 woningen maken in het bestaande gebouw waarin zich vroeger de praktijklokalen bevonden van de VMBO. Het worden 7 LaanLofts (zie onderstaande foto) en 6 BlockLofts. Deze trendy woningen zijn uitermate geschikt voor jongeren en net afgestudeerden die op zichzelf willen gaan wonen. Het ligt op een aantrekkelijke locatie dichtbij het centrum met al zijn voorzieningen en in een nieuwe woonomgeving waar het voor alle bewoners fijn wonen en verblijven is. Alle woningen hebben een hoog plafond van bijna 5 meter met groot woonoppervlak van 110m2 tot wel 140m2.

De eyecatcher van de woningen is de vide. De bovenverdieping is open en dit geeft een spectaculair zicht op de huiskamer. Door de grote raampartij aan de voorkant heb je een geweldig uitzicht naar buiten.

Huurprijzen indicatie

We gaan de woningen onder de sociale huurgrens verhuren. Deze grens is tegenwoordig 752 euro. De exacte huurprijs bepalen we na realisatie. Dat doen we op basis van het landelijke puntensysteem waarbij bijvoorbeeld ook de mate van duurzaamheid een rol speelt. In ieder geval blijven we onder de sociale huurgrens. Het oude karakteristieke gebouw wordt helemaal van deze tijd. We zorgen voor extra isolatie en zonnepanelen. De woningen worden hiermee comfortabel en duurzaam.

Meer informatie

De plannen zijn nog vers en moeten verder uitgewerkt worden. Via social media zoals LinkedIn en onze website houden we iedereen op de hoogte over de ontwikkelingen. Interesse om in een van onze woningen op deze prachtige locatie te wonen? Meld je dan bij ons. Woont u in de buurt en wilt u eens kennismaken? Wij ook. Geef een seintje via philip.bruls@hebru.org.


26.11.2021 Het woord aan bouwpartner Woonzorgcomplex Het Poelsplein

Na een verbouwing van een jaar kunnen wij eindelijk de deuren van Het Poelsplein openen voor bewoners met dementie. Per 1 december 2021 zullen de eerste appartementen bewoond gaan worden. Dan zijn de 19 appartementen op de 1e en 2e verdieping gereed. Vanaf 1 januari 2022 zijn ook de 12 appartementen op de begane grond gebruiksklaar. De instroom van bewoners verloopt erg voorspoedig. Wij verwachten snel alle appartementen bewoond te hebben.

Gesprekken en rondleidingen voor geïnteresseerden

Op dit moment zijn wij druk bezig met gesprekken en rondleidingen voor geïnteresseerde bewoners en familie. De reacties tijdens de bezoeken op locatie zijn overweldigend. Een kleine greep van wat wij veel horen; “mooie en grote appartementen, veel licht en grote algemene ruimten waar de bewoners kunnen eten, recreëren en verblijven. De inrichting doet warm en huiselijk aan. Net zoals het “vroeger” was”. Mooie complimenten om mee te beginnen.

Alle appartementen kunnen door 2 personen bewoond worden. We kunnen stellen dat er veel vraag van (echt)paren is om hier samen te komen wonen. Op dit moment staan er 5 (echt)paren op lijst van bewoning.

De eerste medewerkers zijn begonnen

Op 15 november 2021 zijn de eerste medewerkers in dienst gekomen. Er is druk gepoetst, spullen schoongemaakt en keukens zijn ingericht. Daarnaast zijn ze druk bezig met het inhoudelijke deel, roosters maken en taken en werkzaamheden verdelen. Iedereen staat te popelen om de nieuwe bewoners en familie te mogen ontvangen.

Interesse?

Helaas kunnen wij in verband met de huidige situatie rond corona het geplande 'open huis' op 28 november 2021 niet door laten gaan. We bekijken nog op welke wijze wij iedereen een inkijk kunnen geven. Als er interesse is om in Het Poelsplein te komen wonen, neem dan telefonisch contact op met Hélène Janssen via 06 4256 5982. We kunnen dan iedereen goed informeren en indien gewenst, met inachtneming van de huidige coronaregels, een rondleiding geven. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website van Poelsplein

Op de foto’s een korte impressie van een van de algemene ruimten en een appartement dat momenteel door een familie wordt ingericht.

​ 


26.11.2021 Het woord aan bouwpartner Wonen Limburg

Op deze mooie locatie vlak bij het centrum van Panningen gaan we in totaal 22 appartementen realiseren. Verspreid over 2 woongebouwen van maximaal 4 verdiepingen bieden we een mix aan appartementen voor jong en oud. Prima passend bij het uitgangspunt om er een gemengde woonwijk te realiseren met een mix aan bewoners.

2 woongebouwen met elk 11 appartementen

Hoe de woongebouwen er precies uit komen te zien, is nog niet bekend. Wel weten we dat er in elk woongebouw een mix aan appartementen komt; de meeste zijn ongeveer 70 m2 en hebben 2 slaapkamers, enkele kleine en een paar grotere appartementen. In ieder geval met een maandhuur waarbij het aanvragen van huurtoeslag mogelijk is. Zodra er meer informatie is over deze nieuwbouw vindt u dat op de website van Wonen Limburg.

Bent u al ingeschreven als woningzoekende op Thuis in Limburg?

Om in aanmerking te komen voor een huurwoning is het belangrijk dat u als woningzoekende bent ingeschreven bij Thuis in Limburg. Inschrijven is gratis en heel eenvoudig. Het kost slechts enkele minuten van uw tijd. Inschrijven kan via Thuis in Limburg.


26.07.2021 Gemeente zoekt bouwpartners

De gemeente zoekt bouwpartners die aan de slag gaan met het realiseren van woningen op de VMBO locatie in Panningen. Partijen kunnen zich melden voor 1, 2 of alle 3 de onderdelen. Per onderdeel wordt gekeken naar het beste plan. Geïnteresseerden hebben tot 1 oktober 2021 de tijd om een offerte uit te brengen.

Drie onderdelen

In de eerste 2 onderdelen is er ruimte voor het realiseren van een achttal patiowoningen en de bouw van rijwoningen. Hierbij gaat het om nieuwbouw. Het 3e onderdeel waar partijen op kunnen reageren is de aankoop van de voormalige praktijklokalen en het transformeren hiervan naar minimaal 6 woningen.

Aan de slag

Het ontwerp voor een nieuwe invulling van de voormalige VMBO locatie is samen met omwonenden en potentiële bewoners gemaakt. Inmiddels stelde de gemeenteraad ook het bestemmingsplan vast voor het gebied. Als hiertegen geen beroep wordt ingesteld, dan is het bestemmingsplan in september onherroepelijk. In het najaar wordt dan gestart met bouwrijpwerkzaamheden, als voorbereiding op de bouw van de woningen.

Een aantal partners is al voor- of achter de schermen aan de slag met onderdelen van de VMBO locatie. De voormalige hoofdgebouwen van de school worden door de initiatiefnemers verbouwd tot een woonzorgcomplex dat dit najaar de eerste nieuwe bewoners ontvangt. De woningcorporatie Wonen Limburg bereidt zich voor op de bouw van appartementen in de sociale huur. De gemeente zoekt echter nog meer partners voor het realiseren van de overige woningen op de locatie. Daarom vragen wij aan geïnteresseerde partijen een offerte uit te brengen.

Kwaliteit

De offertes worden voornamelijk beoordeeld op kwaliteiten zoals betaalbaarheid en duurzaamheid. Ook de maatschappelijke betrokkenheid en bereidheid tot samenwerken met de andere partners speelt een rol bij het maken van een keuze voor ‘het beste plan’. De prijs voor de bouwgrond waarop de rij- en patiowoningen gebouwd kunnen worden ligt vast. Bij het beoordelen van de plannen voor de praktijklokalen speelt het bod voor de aankoop van het gebouw wel een rol.

Planning

Geïnteresseerden hebben tot 1 oktober 2021 de tijd om een offerte uit te brengen. Uiterlijk in november 2021 wordt bekend welke partners als winnaar uit de bus zijn gekomen.

Heeft u interesse om 1 of meer onderdelen te realiseren? Stuur dan een e-mail naar gemeente Peel en Maas en geef aan waar u interesse in heeft. U ontvangt dan van ons de informatie die u nodig heeft om ons een offerte te sturen.


10.05.2021 Update

In en om het woonzorgcomplex wordt flink gebouwd. De rest van het terrein is ingezaaid met gras en bloemenzaad. Naast dat dit er netjes uitziet, zorgt dit ervoor dat overlast van opstuivend zand bij forse wind wordt voorkomen. Het duurt namelijk nog zeker tot het einde van het jaar voordat hier activiteiten plaatsvinden.

Bestemmingsplan

Het ontwerp bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Dat betekent dat mensen of organisaties voor een periode van zes weken de tijd hadden om een schriftelijke ‘zienswijze’ in te dienen. Daar wordt meestal gebruik van gemaakt als men het oneens is met de plannen of met een bepaald onderdeel van een plan. Voor dit ontwerp bestemmingsplan zijn er geen zienswijzen ingediend. Dat betekent dat we het tijdspad blijven volgen zoals we dat gedacht hadden. Het bestemmingsplan wordt aan de gemeenteraad aangeboden ‘ter vaststelling’. Als er daarna geen bezwaar wordt gemaakt, dan is het bestemmingsplan onherroepelijk.

Uitvraag ‘bouwpartners’

In de tussentijd werken we aan de documenten met voorwaarden en spelregels die we willen hanteren bij de uitvraag en selectie van partners die, naast Wonen Limburg en familie Janssen, de overige woningen gaan realiseren. We verwachten hierover na de zomer meer over te melden.


18.12.2020

Kijk de uitzending van Omroep P&M terug op ons YouTube kanaal.


16.12.2020 Tuinderskas

Op de VMBO locatie is een tuinderskas aanwezig. Door de omgeving is de kas aangemerkt als waardevol. Gemeente Peel en Maas wil de tuinderskas daarom graag behouden. Het is een mooie locatie voor een maatschappelijke invulling. Een invulling die de saamhorigheid en sociale contacten in de wijk versterkt, toekomstbestendig is en een aanvulling vormt op de bestaande voorzieningen en initiatieven in de omgeving.

Wij zijn op zoek naar inwoners of organisaties met een mooi initiatief voor deze plek. Iedereen heeft tot 1 maart 2021 de tijd om het initiatief bij ons in te leveren. Lees de voorwaarden en spelregels.

Na 1 maart 2021 worden alle ideeën beoordeeld. Mochten er geen kansrijk ideeën bij zitten dan kijken we opnieuw naar de toekomst van de tuinderskas. Voor vragen over de tuinderskas en de spelregels, neem via e-mail contact op met Loes Nellen of bel naar 077 306 6666.

Meer informatie over het project vind je op de pagina herontwikkeling VMBO Panningen.


14.12.2020 Uitzending omroep P&M

Heeft u na de uitzending van Omroep P&M een idee of opmerking? Laat het ons weten. U kunt uw idee of opmerking tot en met 4 januari 2021 aan ons doorgeven. Op basis van de reacties bekijken we dan of en op welke onderdelen onze plannen nog aangepast worden.

Idee of opmerking doorgeven

De uitzending van Omroep P&M kunt u terugkijken op ons YouTube kanaal.


Ontwerp

Het ontwerp voor deze locatie ziet er als volgt uit:

 • Aan het Dr. Poelsplein wordt in het voormalige hoofdgebouw van de VMBO een woonzorgcomplex gerealiseerd voor mensen met dementie.
 • Het haaks daarop grenzende gebouw (voormalige praktijklokalen) blijft behouden: hier kunnen een aantal appartementen of studio’s in worden gerealiseerd.
 • Er komen in hoek Raadhuisstraat/ Ariënsstraat is een plek voor 4 laags appartementen.
 • Aan de Ariënsstraat wordt een aantal rijwoningen gerealiseerd.
 • In de hoek Raadhuisstraat/ Nijverheidstraat is ruimte voor 8 levensloopbestendige woningen.
 • De tuinderskas aan de Ariënsstraat is blijven staan. De gemeente zoekt hiervoor een initiatiefnemer met een goed maatschappelijk idee, die deze kas van de gemeente adopteert. Het is dus de bedoeling dat deze kas behouden blijft. Mocht blijken dat er geen initiatiefnemers zijn of dat het niet gaat om ‘het juiste initiatief’, dan kunnen er alsnog een aantal woningen op deze plek gerealiseerd worden.
 • Voldoende parkeerplekken voor al deze nieuwe woningen.

Komt het er nu precies zo uit te zien? Het is een basis, maar hier en daar verandert er mogelijk nog iets. Dit definitief ontwerp laat zien welk type woningen er op welke plek komen. Hoe de openbare ruimte wordt ingericht, welke materialen, bouwmethoden, kleuren en dakvormen er gebruikt (mogen) worden of welke eisen we nog meer stellen aan kwaliteit of uiterlijk – dat leggen we nog allemaal vast.  Dit doen we in het stedenbouwkundig plan.

Tijdspad

Als alles loopt zoals we dat gepland hebben, dan kunnen we medio 2021 het bestemmingsplan samen met het stedenbouwkundig plan ter vaststelling aanbieden aan de gemeenteraad. Als dit plan wordt vastgesteld, dan hebben we (onder voorbehoud van beroep) in het najaar een onherroepelijk bestemmingsplan. Dat is het moment dat we-  met onze partners – daadwerkelijk kunnen starten met de realisatie.

Partners

Een aantal van onze partners die met de gemeente deze herontwikkeling vorm gaan geven is al bekend:
Woonzorgcomplex Het Poelsplein
Het hoofdgebouw van de voormalige LTS is door de gemeente verkocht en daar wordt het woon-zorgcomplex ‘Het Poelsplein’ gevestigd. Het woon-zorgcomplex wordt een plek waar uiteindelijk 30 zorgappartementen worden gerealiseerd. Hierin kunnen dementerenden al dan niet met hun partners terecht.

Wonen Limburg

Met de woningbouwcorporatie Wonen Limburg koersen we op de realisatie van de appartementen. Er kunnen circa 22 appartementen gerealiseerd worden in de ‘blokken’ zoals die nu in het ontwerp zijn opgenomen. Het gaat hierbij om sociale huurappartementen. Heeft u

Overige partners

Voor het realiseren van de woningen in het bestaande gebouw (praktijklokalen) en voor de realisatie van nieuwbouwwoningen zoeken we nog partners. De manier waarop we dit in de markt zetten, werken we op dit moment nog uit. In de loop van 2021 wordt dit duidelijk. We sturen hierbij nadrukkelijk op een goede mix van koop en huur voor de totale locatie.

Tuinderskas

Voor de tuinderskas zoeken we nog initiatiefnemers met het goede maatschappelijke initiatief die deze plek van de gemeente wil huren. Lees hiervoor de spelregels en voorwaarden.

Fijne woonomgeving

We hebben bij invulling en vormgeving goed geluisterd naar de omwonenden en mogelijk toekomstige bewoners. Onze ambitie is om hier een wijk te creëren die aansluit op úw behoefte en op de vraag van morgen. Een buurt met diverse type woningen en doelgroepen waarin het fijn wonen is. En in een groene omgeving ‘elkaar ontmoeten’ vanzelfsprekend is. Omkijken naar en zorgen voor elkaar is dat wat maakt dat langer zelfstandig thuiswonen ook echt mogelijk is. Dat willen we in deze omgeving graag stimuleren.

Vragen

 • Vragen over woonzorgcomplex 't Poelsplein: stuur een e-mail aan Peter Janssen info@poelsplein.nl of telefonisch via 06 3808 1238.
 • Algemene vragen: Neem via e-mail contact op met Eefke Buskes, projectleider gemeente Peel en Maas eefke.buskes@peelenmaas.nl
 • Huurt u op dit moment een woning van Wonen Limburg of staat u ingeschreven voor een woning en heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met Koos Eggels Koos.Eggels@wonenlimburg.nl.