Rioolverstopping

Wat kunt u doen bij een rioolverstopping? Dit hangt af van de plek en de oorzaak van de verstopping.

Wanneer moet u de verstopping zelf oplossen?

Een verstopping in uw woning of in de riolering op eigen terrein moet u zelf oplossen. Hiervoor kunt u niet bij de gemeente terecht. Als u dit niet zelf kunt zijn er gespecialiseerde bedrijven die u helpen. De kosten voor het oplossen van de verstopping zijn voor eigen rekening.

  • Woont u in het buitengebied en zit uw woning aangesloten op de drukriolering dan moet u altijd eerst contact opnemen met de gemeente. Zij controleren dan eerst of er een storing is.
  • Is uw woning aangesloten op een IBA? Neem dan contact op met het Waterschapsbedrijf Limburg via 088 842 0200.

Wanneer neemt u contact op met de gemeente?

Als de verstopping buiten de perceelgrens zit of als de verstopping alleen verholpen kan worden via het trottoir, neemt u contact op met de gemeente. Ook bij een probleem of storing aan de drukriolering (buitengebied) neemt u contact op de gemeente. In het weekend of 's avonds en spoed? Bel 077 306 6666 en volg de aanwijzingen op het bandje.

 Hoe weet u waar de verstopping zit?

Om te ontdekken of de verstopping in het gemeentelijk gedeelte zit of op uw eigen perceel, moet u eerst het ontstoppingsstuk of erfscheidingsputje controleren. Op de perceelgrens zit in de meeste gevallen een ontstoppingsstuk of erfscheidingsputje. U moet dit opzoeken en vrijmaken (graven). Op de bouwtekening staat dit vaak aangegeven.

  • Staat er geen water in het ontstoppingsstuk of erfscheidingsputje? Dan zit de verstopping binnen uw eigen riolering. U zorgt dan zelf voor het oplossen van de verstopping.
  • Staat er wel water in het ontstoppingsputje? Dan zit de verstopping meestal in het gemeentelijke gedeelte. U neemt contact op met de gemeente.

 Wie betaalt de kosten?

  • Een verstopping op (laten) lossen op eigen terrein betaalt uzelf. Als achteraf blijkt dat de verstopping toch in het gemeentelijk gedeelte zat, betaalt u de kosten ook zelf. U kunt niet achteraf de gemeente aansprakelijk stellen voor de gemaakte kosten. Daarom is het belangrijk om vooraf te controleren waar de verstopping zit. Bij twijfel neemt u eerst contact op met de gemeente. 
  • Een verstopping in het gemeentelijk gedeelte lost de gemeente op en betaalt ook de kosten. Ga dus nooit zelf aan de slag. Daarom is het belangrijk om vooraf te controleren waar de verstopping zit. Als blijkt dat de verstopping is veroorzaakt door verkeerd gebruik zijn de kosten voor de veroorzaker. Bij twijfel neemt u eerst contact op met de gemeente.
  • Als u door een gebrek aan het gemeentelijk riool kosten heeft gemaakt, kunt u de gemeente aansprakelijk  stellen.

Verstopping voorkomen?

Verstopping ontstaan vaak door spullen die niet in het riool thuis horen zoals:

  • Frituurvet en motorolie. Lever dit in bij het milieupark.
  • Bouw en sloopafval zoals zand, specie en beton. Lever dit in bij het milieupark.
  • Wegwerpdoekjes zoals babydoekjes, vochtig toiletpapier en poetsdoekjes. Deze horen bij het restafval en niet in het toilet.
  • Damesverband en tampons. Deze horen bij het restafval en niet in het toilet.

Rioolontstoppingsbedrijven

In het telefoonboek of op internet kunt u rioolontstoppingsbedrijven vinden. Om misverstanden achteraf te voorkomen kunt u bedrijven inschakelen die op de hoogte zijn van de regels in Peel en Maas.