Nieuwjaarsbijeenkomst maandag 7 januari 2019 druk bezocht

Geplaatst op maandag 7 januari 2019

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op maandagavond 7 januari 2019 heeft burgemeester Delissen- van Tongerlo traditiegetrouw de nieuwjaarstoespraak gehouden.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Delissen- van Tongerlo

Dames en heren, hartelijk welkom bij onze traditionele nieuwjaarsbijeenkomst. Een bijeenkomst die in het teken staat van ontmoeten, elkaar een gelukkig en gezond nieuwjaar wensen en samen toasten op 2019. Ik wil mij speech dit jaar graag beginnen met het korte verhaal van Allen, Iedereen, Iemand en Niemand.

‘Er was eens een klus te doen. En allen waren ervan overtuigt dat iemand het zou doen. Iedereen kon het doen. Maar niemand wilde het doen. Iemand werd kwaad omdat het iedereen z’n taak was. Allen dachten dat iemand het kon doen, maar iedereen realiseerde zich dat niemand het wilde doen. Tenslotte beschuldigde iedereen iemand. Terwijl niemand deed wat iedereen had kunnen doen'.

Een kort en best wel ingewikkeld verhaal, ik realiseer mij dat. Maar wel een verhaal  met een heel indringende boodschap.

Zoals elk jaar bij de voorbereiding van mijn nieuwjaarstoespraak  ben ik ook nu weer in de wereld van de trendwatchers gedoken. En zoals u weet, trends zijn gelukkig veelal leuke ontwikkelingen, meestal van korte duur, die altijd reacties en daarmee weer nieuwe trends oproepen.

Soms echter zijn trends wat minder zorgeloos. Zo voorziet Bakas “Democratiemoeheid” als één van dé trends in 2019. En Bakas staat daarin niet alleen. De trend beperkt zich ook niet tot Nederland of Europa. Wereldwijd linken handige, ambitieuze politici democratiemoeheid aan ontevredenheid en boosheid en angst voor de toekomst. En meestal niet zonder electoraal resultaat.