Boeken, films en foto's Peel en Maas

Boeken

 • Hertogen van Gelre / subtitel Middeleeuwse vorsten in woord en beeld

  In dit boek worden leven en werken van alle Gelderse vorsten in aparte hoofdstukken beschreven, en omdat niemand los gezien kan worden van de tijd waarin hij leefde, zijn tussen die hoofdstukken korte beschrijvingen ingelast van allerlei aspecten van het leven in de middeleeuwen. Wat was een ridder? Hoe zat het feodale systeem in elkaar? Hoe zat het met de kruistochten, en de Honderdjarige Oorlog? Hoe ontstonden het hertogdom Brabant, het bisdom Utrecht, het graafschap Holland? Hoe voerde men oorlog in die tijd? Hoe leefden de boeren? En de stedelingen? Hertogen van Gelre biedt naast een portrettengalerij van de Gelderse vorsten daarom ook een overzicht van de tweede helft van de middeleeuwen.
 • Op missie in Brazilië

  Op Missie in Brazilië van Gerrit Frencken laat op uiterst verfijnde wijze zien hoe het missionaire werk van de Lazaristen, oftewel "oos paters" in de Heldense volksmond van niets tot iets werd. De eersten van hen reisden al in de negentiende eeuw af naar Brazilië. (citaat PeelenMaas Nieuws woensdag 25 januari 2012).
 • Donkere maanden in Wuppertal / Dunkle Monate in Wuppertal

  In dit boek beschrijft Wiel Tulmans zijn deportatie daags voor de bevrijding van Helden op 17 November 1944 en zijn verblijf als dwangarbeider in Duitsland tot 9 mei 1945. Het boek is in het Nederlands en in het Duits in een band uitgegeven.
 • De Bosatlas van de Geschiedenis van Nederland

  Uitgegeven door Noordhoff Atlas Productions, Groningen, 2011.
 • Essay Bestuur de Heelheid (PDF, 719.6 kB)

  Een essay van Geert Schmitz over Meervoudigheid in het Openbaar Bestuur.
 • Essay Voel de Logica (PDF, 239.3 kB)

  Een essay van Geert Schmitz over hoe je als overheid handen en voeten kunt geven aan een nieuwe samenwerking met inwoners.
 • Essay Gebruik Gezond Verstand (PDF, 514.3 kB)

  Een essay van Geert Schmitz over Meervoudigheid in het Openbaar Bestuur
 • Essay Krimpgroeien krimp in Jeugd en Aantal (PDF, 340.2 kB)

  Een essay van Geert Schmitz. Het perspectief van zelfsturing werpt een ander, nieuw licht op het vraagstuk van de krimp. Met name in procesmatige zin en in de wijze van aanpak. De ontwikkeling van een zelfsturende vitale gemeenschap.
 • Essay Zelfsturing kent geen grenzen (PDF, 171.9 kB)

  Een essay van Jan Custers. Een 'testament' bij het afscheid van Jan Custers als directeur van de welzijnsstichting Vorkmeer in Peel en Maas. Een beschouwing met een persoonlijke en historische dimensie en een twijfelende aard dat geeft ook de vrijheid om de plank een keer mis te slaan, zonder dat daarmee het bouwsel instort.
 • Essay Praten met elkaar en met de overheid (PDF, 9.9 MB)

  Een essay van Geert Schmitz over de communicatieve route naar vitale gemeenschappen, een analyse van burgerparticipatie en biedt als alternatief de communicatieve zelfsturing. Het verhelderende essay wordt ondersteund en opgevrolijkt door tekeningen van Frank Wijnen. 

Film