Tristan onthult zijn Tweede Wereldoorlog collectie

Geplaatst op vrijdag 19 november 2021

Museum Peel en Maas werd recent verrast door een mooi bericht van de 17-jarige Tristan. Tijdens een bezoek met een vriend raakte hij onder de indruk van de Tweede Wereldoorlog tentoonstelling in Museum Peel en Maas. Hij besloot het museum ter aanvulling op de expositie een aantal objecten in bruikleen te geven.

Tristan

Sinds 2 jaar trekt Tristan er regelmatig op uit met zijn metaaldetector, op zoek naar vondsten uit de oorlog. Op deze manier wil hij graag 'het verleden opnieuw laten beleven'. En wat is een passender moment om zijn collectie te onthullen dan in de week dat de dorpen van Peel en Maas zijn bevrijd. 

Verhalen van zijn overgrootoma over de Tweede Wereldoorlog maakte Tristan nieuwsgierig naar dit onderwerp. Hij stuurde het museum een e-mail, "ik heb grote interesse in de Tweede Wereldoorlog. Ik ben laatst in jullie mooie museum geweest en ik zag dat jullie niet zo veel spullen van de Tweede Wereldoorlog hadden. Ik heb zelf wat spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Die wil ik graag bij jullie komen tentoonstellen. Hebben jullie hier interesse in?" Museum Peel en Maas is trots om een deel van zijn collectie mogen tentoonstellen als aanvulling op de huidige tentoonstelling. 

Tweede Wereldoorlog tentoonstelling

De door hem uitgekozen objecten hebben een mooie centrale plaats binnen de Tweede Wereldoorlog tentoonstelling. Hier siert in het midden van de ruimte een vitrine met zijn objecten en achtergrondinformatie over de spannende voorwerpen die heeft opgegraven en gekocht op rommelmarkten. Tristan vindt het geheel erg mooi geworden en voelde zich vereerd met de plaats die zijn collectie heeft gekregen in het museum. 

Bevrijdingsweek

Deze week is het exact 77 jaar geleden dat de dorpen van Peel en Maas bevrijd zijn. Tussen 17 november 1944 en 21 november 1944 werden achtereenvolgens Meijel, Helden, Panningen, Egchel, Grashoek, Beringe, Kessel, Kessel-Eik, Koningslust, Maasbree en Baarlo bevrijd door de geallieerden. Museum Peel en Maas vindt het van belang daar ieder jaar bij stil te staan. Dit jaar bood Tristan een mooie aanleiding om te laten zien dat de geschiedenis nog steeds leeft. Zijn opgegraven voorwerpen laten goed zien wat de Tweede Wereldoorlog gekost heeft. Zowel aan materiële kosten en materialen, als aan mensenlevens.