Changes to Town Hall services

Zugang zum Gemeindehaus

Zmiany w funkcjonowaniu Urzędu Gminy

Changes to Town Hall services in Arabic

Aangepaste dienstverlening Huis van de Gemeente

Museum Klok & Peel goed voorbereid op heropening

Geplaatst op vrijdag 8 mei 2020

De regering heeft gisteravond goed nieuws naar buiten gebracht: de coronabeperkingen worden voor zover verantwoord stapsgewijs versoepeld. In het uitgestippelde traject mogen musea, naar verwachting, per 1 juni 2020 weer open. Wel moeten bezoekers vooraf een kaartje kopen of reserveren.

Museum Klok & Peel is er helemaal klaar voor. Het museum heeft tijdens de quarantaineperiode in de grote klokkenhal de splinternieuwe tentoonstelling 'Klokken voor Amerika' ingericht. De expositie is het grootse sluitstuk van het drieluik '75 jaar bevrijd'. Of Museum Klok & Peel op 1 juni 2020 daadwerkelijk heropend, maakt het kabinet 20 mei aanstaande bekend. De komende periode zal de website van het museum informatie geven over hoe en wanneer het museum te bezoeken zal zijn.
   
Maar er is meer: Klok & Peel is als geen ander museum in staat om zonder kunstgrepen de nieuwe anderhalve meternorm toe te passen. Recent onderzoek in ander verband heeft uitgewezen dat Museum Klok & Peel relatief ruim bemeten is. Dat geldt niet alleen voor de tentoonstellingsruimten in de gebouwen, maar ook voor het horecaterras en de prachtige tuinen die de afdelingen Klok en Peel verbinden.

Als volgende maand eindelijk weer ergens veilig cultuur kan worden beleefd en in alle rust kan worden genoten van exposities van hoog niveau, dan is het in Museum Klok & Peel aan de Ostaderstraat 23 in Asten. Zodra de museumdeuren weer opengaan, kan het publiek genieten van drie aan elkaar gekoppelde tentoonstellingen die te maken hebben met onderdrukking en vrijheid, maar ook met de hoogstaande vaste presentaties.

Klokken voor Amerika

De grote publiekstrekker van dit jaar is de tentoonstelling 'Klokken voor Amerika', waarvan op 30 april via een spraakmakende livestreampresentatie al een inkijk werd gegeven, door prof. dr. Wim van der Donk, Commissaris van de Koning in Brabant.
Curator van deze tentoonstelling is dr. Luc Rombouts uit Leuven, al jarenlang het campanologische geweten van het Museum Klok & Peel. Aan de ‘sneak preview’ werkten onder ook mee: Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag, André Haspels, de Nederlandse ambassadeur in Washington, en last but not least prof.dr. Diederik Oostdijk, auteur van het boek 'Klokken voor Amerika'.

Boek en tentoonstelling zijn tot stand gekomen rondom de actuele restauratie van The Netherlands Carillon bij klokkengieterij de Koninklijke Eijsbouts In Asten. Dat carillon was in 1953 het nationale geschenk van Nederland aan de Verenigde Staten vanwege het Amerikaanse aandeel in onze bevrijding - nu 75 jaar geleden - en de royale economische steun die ons land bij de wederopbouw kreeg via het Marshallplan.

Terwijl in Arlington - vlakbij Washington DC - de klokkentoren van The Netherlands Carillon voor enkele miljoenen wordt gerestaureerd, worden in Asten bij Eijsbouts nu de 49 klokken van deze beiaard opgeknapt, herstemd én met drie klokken uitgebreid. Mede vanwege die klus kan Museum Klok & Peel ons nationale geschenk aan de Amerikanen nu aan het thuispubliek tonen; dat is voor het eerst! In de versieringen op de klokken staat de Nederlandse samenleving van rond 1950 in brons gefixeerd.

Het boek dat Diederik Oostdijk over The Netherlands Carillon heeft geschreven handelt over de moeizame totstandkoming van ons 'nationale geschenk' en is buitengewoon lezenswaardig.

Oorlogsdrieluik

Met de tentoonstelling Klokken voor Amerika wordt het 'oorlogsdrieluik' van Museum Klok & Peel afgerond. Dat drieluik ging in 2017 van start met de expositie 'Klokkenroof!', werd in dat jaar extra opgetuigd met 'Meisjes van Toen' en kreeg in 2019 een vervolg met de expositie 'Death Valley De Peel'. Ook in het kader van die tentoonstellingen verschenen belangwekkende publicaties, zoals 'Klokkenroof!- Plundered Bells' van Elly van Loon-Van de Moosdijk en Piet Snijders, alsmede 'Death Valley De Peel' en 'Doublecrash' van laatstgenoemde.

Alle recente uitgaven rond '75 jaar vrijheid' van Museum Klok & Peel zijn te koop bij bezoek aan het museum of via de museumwebshop, maar ook via een speciale museumstand bij Primera in Asten (Winkelcentrum Midas) of via de reguliere boekhandel in de Peelgemeenten.

Wie liever komt voor de vaste presentaties van het museum kan vanaf 1 juni 2020 ook weer, in aangepaste vorm, terecht. De ambachtelijke klokkengieterij, de hal van het astronomisch uurwerk, de beiaardhal Klank van de Lage Landen en de natuurhistorische presentatie De Peel aan Zee gaan allemaal weer open. We kijken er naar uit weer om weer bezoekers te ontvangen.