Bijzondere collectie ansichtkaarten voor gemeentearchief

Geplaatst op maandag 5 november 2018

De heer Rutten is al heel lang een verwoed verzamelaar van ansichtkaarten en heeft in de loop der jaren een unieke collectie ansichtkaarten van Baarlo verzameld. Op 30 oktober 2018 droeg hij de digitale reproducties officieel over aan wethouder Wim Hermans voor het gemeentearchief van Peel en Maas.

De collectie ansichtkaarten van Baarlo zijn nu online te zien op PeelenMaasNet onder de naam: P. Rutten.

Ansichtkaarten Baarlo

De bijzondere collectie van het kerkdorp Baarlo, die de heer Rutten de afgelopen 40 jaar heeft verzameld, is in vele opzichten uniek voor onze gemeente. Alle tijdvakken van de vorige eeuw in ‘ansichtkaart’ komen aan bod. Er wordt een uniek beeld geschetst hoe Baarlo eruit zag in de 20e eeuw. Uniek aan deze serie is ook dat zij niet alleen de drie grote kastelen die Baarlo huisvest, maar ook vervlogen tijden laat zien. Sinds de opkomst van digitale fotografie en internet zijn de ansichtkaarten jammer genoeg op hun retour. Als verzamelobject zijn ze wel nog gewild.

Een ansichtkaart (ook ansicht of prentbriefkaart genoemd) is een kaart met op de ene zijde een afbeelding en de andere zijde is gereserveerd voor tekst. Het woord ansichtkaart is een verkorting van het Duitse Ansichts(post)karte, niet zo verwonderlijk want de ontwikkeling van de ansichtkaart start in Duitsland eind 19e eeuw.