Tentoonstelling Klokkenroof in Museum Klok en Peel in Asten

Geplaatst op maandag 11 december 2017

De tentoonstelling verbeeldt het verhaal van de roof van 6.700 luidklokken uit Nederlandse kerktorens in de jaren 1942/1943. Dat is nu 75 jaar geleden. De Duitse bezetter gebruikte de bronzen luidklokken om er grondstoffen uit te winnen voor zijn wapenindustrie. In deze tentoonstelling is ook de roof van de Heldense Klokken te zien.

In de tentoonstelling komt naar voren dat de klokkenroof tijdens de oorlog als een uiterst pijnlijk en persoonlijk verlies werd ervaren. Door de klokkenroof in de Peelgemeenten onder het vergrootglas te leggen wordt de impact daarvan glashelder. Die bleek ook uit het persoonlijke verhaal van de 86-jarige Fried van den Brand. Hij gaf aan hoeveel indruk de klokkenroof indertijd op hem als jonge misdienaar had gemaakt.

Pijnlijk verlies

In de tentoonstelling komt duidelijk naar voren dat de klokkenroof tijdens de oorlog als een uiterst pijnlijk en persoonlijk verlies werd ervaren. Nog veel meer dan nu speelden luidklokken een belangrijke rol in het openbare leven van stad en dorp, uitgerekend in Nederland en België. Behalve verdriet voor de roof was er ook vreugde, toen enkele teruggekeerde klokken feestelijk werden ingehaald met optochten en processies. De oorverdovende stilte maakte weer plaats voor vreugde en muziek. Zo veranderde de klokkenroof niet alleen levens, maar ook een natie. Door de klokkenroof in de Peelgemeenten onder het vergrootglas te leggen wordt de impact daarvan glashelder. Een verhaal om nooit te vergeten.

Catalogus

Het boekje waarin levensveranderende verhalen over de klokkenroof zijn opgenomen, is te koop voor EUR 9,95.

Tweetalig

De tentoonstelling is tweetalig en daardoor bijzonder geschikt voor internationale toeristen, oud-strijders en emigranten die na WO2 naar de VS en Canada zijn vertrokken.

Kijk voor meer informatie over deze tentoonstelling op de website Klok & Peel. De tentoonstelling is een jaar lang te zien in het museum Klok & Peel in Asten.