Tentoonstelling SMAKELIJC! museum De Vier Quartieren

Geplaatst op donderdag 18 mei 2017

In museum De Vier Quartieren te Oirschot is momenteel een aantrekkelijke wisseltentoonstelling ingericht onder het motto SMAKELIJC!

De afwijkende schrijfwijze geeft aan, dat we te maken hebben met zaken uit het verleden. Dat past uitstekend bij wat het museum onder andere in beeld wil brengen, het leven van onze grootouders/overgrootouders. Een belangrijk deel van hun dagbesteding ging op aan activiteiten die met eten en drinken te maken hadden. Het museum heeft talloze attributen uit die tijd, rondom dit thema bijeengebracht: Keulse potten, glaswerk, speculaasplanken, keukengerei, voorraadblikken enz.

Nu wij zo gewend zijn aan kant-en-klaar-maaltijden, thuisbezorgde boodschappen en eten buitenshuis, is het best interessant om eens te zienhoe het toen ging. We hebben het dan over thuis verrichte activiteiten als slachten, snijden, schillen, koken, bakken, malen, kneden, wecken en andere manieren van conserveren. De meeste van deze bezigheden vinden nu in de voedselindustrie plaats. Maar, er zijn ook kleinschaliger initiatieven, die het oude handwerk in stand houden. En daar legt het De Vier Quartieren de link naar nu.

In de nostalgische snoepwinkel van het museum presenteert streekwinkel 't Bint een selectie van haar producten. Waaronder ook snoep natuurlijk.

Bezoekers worden met een gratis koffiebon verleid, om in de thuisbasis aan de Rijkesluisstraat onder het genot van een bakske kennis te nemen van het complete assortiment van 't Bint.

De komende maanden zullen ook ambachtslieden, zoals een imker, in het museum worden uitgenodigd om over hun beroep te vertellen en het te demonstreren. 

Deze wisseltentoonstelling is te bezoeken tot en met 8 oktober 2017.

Kijk voor meer informatie op de website De Vier Qartieren en de facebookpagina De Vier Qartieren.