Jubilieumfeesten Heemkundevereniging Roerstreek

Geplaatst op donderdag 4 mei 2017

Heemkundevereniging Roerstreek viert in 2017 haar 50-jarig jubileum en organiseert behalve lezingen en excursies drie grote evenementen.

Jubileumfeest

Op 1 en 2 juli 2017 van 10.00 uur tot 18.00 uur zullen 250 acteurs in historische kostuums en met historische wapens in een groots spektakel de toeschouwer een blik gunnen op de troepen die in de voorbije eeuwen de Roerstreek zijn doorgetrokken of bezet hebben gehouden.

De kampementen van Romeinen en Vikingen, van Gelderse, Bourgondische en Franse troepen, maar ook van Duitsers en geallieerden zijn vanaf het Kerkplein bereikbaar via een pontonbrug welke speciaal voor dit evenement over de Roer wordt geplaatst. Op beide dagen wordt bovendien vanaf 17.00 met verschillend materieel en vele manschappen de verovering van de Roerbrug in de Tweede Wereldoorlog nagespeeld.

Slenter door de kampementen en ervaar hoe de manschappen in oorlogstijd moesten slapen, eten en overleven. Bekijk hun oefeningen, gevechten, materieel en wapentuig. Ervaar van dichtbij hoe hard het er tijdens de verschillende charges aan toe kan gaan. Beleef de strijd van toen, het gedonder van de kanonnen.

Symposium Duurzaam Erfgoed

Op 14 september 2017 wordt er een groot symposium gehouden om het erfgoed relevant te houden voor de nieuwe doelgroep, mensen die opgegroeid zijn met digitale middelen.

De inleiders van de diverse disciplines, te weten prof. Sander Duivestein (VU), prof. Ernst Homburg (UM) en Tom Doesborg, tevens moderator, zullen ook de groepsdiscussies leiden.

Slotfeest 

Het slotfeest in december 2017 zal de ontwikkeling van de muziek behandelen en wordt gehouden in de basiliek.

De basiliek van de H. H. Wiro, Plechelmus en Otgerus in Sint Odilienberg zal het toneel zijn van het slotconcert, waarmee het ambitieuze jubileumprogramma (PDF, 487.1 kB) van de Heemkundevereniging Roerstreek beëindigd wordt.